SVE PO SPISKU

SREDITE KUĆU OD A DO Š: Ultimativni vodič za veliko prolećno čišćenje!

Primenite naše savete i uskoro će sve u vašem domu, od prašnjavog klima uređaja do prljavog ogledala, zablistati.

27.01.2022 16:14

SREDITE KUĆU OD A DO Š: Ultimativni vodič za veliko prolećno čišćenje!
pexels.com

Vaš aparat za vafle je prepun zagorelog testa a noževi su vam svi zarđali? Kuća vam na ovaj način poručuje da je vreme za jedno veliko i sveobuhvatno spremanje. Bilo da su vam potrebne prečice ili uputstva, portal Srećna Republika vam predstavlja pravi način da očistite skoro sve.

Aparat za vafle: Da biste izbacili zapečeno testo, prekrijte četvrtasti kraj štapića za jelo krpom za sudove i nežno protrljajte između žlebova. Ako aparat ima metalne ploče, stavite mokar papirni ubrus sa sapunicom između rešetki i ostavite da odstoji preko noći. Zatim istrljajte mekom četkicom za zube i dobro isperite. Redovno održavanje je lako, sve što treba da uradite nakon svake upotrebe je da aparat na brzinu prebrišete suvom krpom.

Drveni podovi: Prvo obrišite prašinu suvom krpom. Zatim, ako su vaši podovi od poliuretana, a većina jeste, malo navlažite krpu mešavinom od 1 šolje belog sirćeta i 4 litara vode i prebrišite površinu, prateći teksturu drveta.Povratite im sjaj poliranjem mekom krpom. Čak i pamučne pelene dobro rade ovaj posao. Ako su vam podovi voštani, a ne poliuretanski, preskočite upotrebu vlažne krpe i samo usisajte.

Jastuci: dva puta godišnje perite paperjane i sintetičke jastuke u mašini za pranje veša u paru - da bi mašina bila uravnotežena - blagim tečnim deterdžentom, jer prah može ostaviti ostatke. Sušite na niskoj umesto na visokoj temperaturi, jer to može da izazove stvaranje grudvica.

Klima uređaji: Prvo isključite napajanje i skinite prednju ploču. Uklonite sunđerasti filter i potopite ga u sudoperu napunjenu jednakim količinama tople vode i belog sirćeta, i pustite da odstoji oko sat vremena. Upotrebite nastavak usisivača namenjen za proreze na zavojnicama. Nakon što zamenite filter, sačekajte da se osuši, i prednju ploču vratite na mesto, obrišite prašinu sa spoljašnjosti i kontrolnih dugmadi maramicom za dezinfekciju.

Ledomat u frižideru: Vremenom led može da apsorbuje mirise, pa praznite posudu ledomata jednom mesečno da biste podstakli uređaj da napravi novu turu leda. I svakih nekoliko dana promešajte kocke drškom drvene varjače da se ne zgrudvaju.

Multipraktik: Ako je vašoj mašini potrebno dubinsko čišćenje, potopite sve delove koji se mogu ukloniti u toplu vodu i tečnost za pranje sudova i upotrebite čistu četkicu za zube na prorezima; dobro isperite i osušite sečiva pre zamene. Nakon svake upotrebe, obavite brzo pranje kako biste sprečili da aparat zamasti – napunite multipraktik do pola vodom i nekoliko kapi tečnosti za pranje sudova. Pustite ga da radi nekoliko sekundi, a zatim isperite i obrišite.

Noževi: Kvalitetni noževi nikada ne bi trebalo da se peru u mašini za sudove, jer agresivni deterdženti mogu da udube sečiva, a visoka temperature može oštetiti ručke. Umesto toga, operite ih ručno toplom vodom sa deterdžentom i osušite peškirom. Da biste uklonili mrlje sa sečiva, umočite čisti vinski pampur u blagu tečnost za pranje sudova i protrljajte. Za tragove rđe, izbodite veliki crni luk nekoliko puta, njegova kiselina će ih ukloniti.

Ogledala: Da bi zablistala, umočite krpu koja ne ostavlja dlačice u lonac jakog crnog čaja, taninska kiselina čini magiju. Utrljajte u krugove i prebrišite čistom i suvom krpom da se osuši. Pazite da ogledalo ne natopite previše ovom tečnošću. Ako ona prodre u srebrni premaz, može ostaviti crne mrlje.

Prostirke za jogu: Većina prostirki za jogu može da se pere u veš mašini na nežnom program za osetljive tkanine. Jednom mesečno operate prostirku i koristite blagi deterdžent i hladnu vodu. Ali da biste zadržali lepljivi površinski sloj, izvadite prostirku pre nego što ciklus centrifuge počne, umotajte je u peškir da upije malo vlage i prebacite je preko ivice tuš kabine da se potpuno osuši.

Roletne: Stavite par belih pamučnih rukavica i umočite prste jedne ruke u rastvor jednakih delova tople vode i belog sirćeta. Prođite prstima kroz letvice, povremeno ih ponovo natapajući u rastvor. Koristite drugu ruku da prebrišete. Kada završite, obrišite roletne krpom malo umočenom u omekšivač. Njegovi ostaci će odbiti prašinu, i tako vam kupiti više vremena do sledećeg čišćenja.

Sudopere i lavaboi: Svaki dan ih prebrišite mekom krpom navlaženom toplom vodom i tečnošću za pranje sudova, a jednom nedeljno ih istrljajte blagim abrazivnim sredstvom za čišćenje. Da biste otklonili tragove sapunice sa sudopera od nerđajućeg čelika i lavaboa od porcelana, koristite belo sirće. Nakon čišćenja slavina krpom od mikrofibera navlaženom toplom vodom i tečnošću za pranje sudova, obrišite ih mekom suvom krpom.

TV ekrani: Uverite se da je TV isključen i hladan; kada je ekran topao na njemu nakon brisanja mogu da ostanu pruge. Pošto proizvodi za svakodnevno čišćenje mogu oštetiti osetljive LCD i plazma ekrane, najbolji je specijalizovano sredstvo. Ne koristite usisivač za uklanjanje prašine sa TV-a, on može stvoriti statiku i uticati na kvalitet slike.

Usisivač: Da biste osvežili prostoriju dok usisavate, stavite nekoliko kapi ekstrakta vanile na papirni ubrus, iscepkajte ga na sitne komade i usisajte. Koristite nastavak za proreze kako biste usisali prašinu sa papučice usisivača, zatim ispraznite rezervoar za prljavštinu i obrišite ga. Na kraju, obrišite kućište, creva i nastavke čistom, suvom krpom.

Fioke frižidera: Uklonite ih i potopite u sudoperi ih na 15 minuta u vruću vodu sa deterdžentom. Ocedite, unutrašnjost pospite sodom bikarbonom i obrišite sunđerom. Ako se još uvek nešto oseća, koristite ovaj prastari trik - obrišite fioke krpom umočenom u nerazređeni sok od paradajza, isperite toplom vodom i osušite.

Četkice za zube: Svake druge nedelje provucite svaku četkicu za zube kroz mešavinu četvrtine šolje tople vode i isto toliko sode bikarbone. Pustite da se natapa preko noći, a zatim isperite. Menjajte četkice za zube svaka tri meseca.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)