Tetka Saveta

OVO JE NOĆNA MORA SVAKE DOMAĆICE, ali postoji rešenje! Trikovi da uklonite svu prašinu i mrlje s venecijanera! (VIDEO)

Bilo da su vam žaluzine od drveta, aliminijuma ili plastike, ovako ćete ih najbolje i najbrže očistiti.

31.01.2023 11:30

OVO JE NOĆNA MORA SVAKE DOMAĆICE, ali postoji rešenje! Trikovi da uklonite svu prašinu i mrlje s venecijanera! (VIDEO)
Shutterstock

Venecijaneri su veoma korisna stvar jer nam omogućavaju da se zaštitimo od sunca, nepoželjnih pogleda, vrućine, ulične rasvete, ali činjenica je da su i prava noćna mora kada je u pitanju čišćenje. Njihovo održavanje nije tako jednostavno i zahteva malo više vremena i strpljenja. Mnoge žene zato izbegavaju čišćenje venecijanera, budući da za to vreme mogu da očisti više drugih stvari po kući. 

Srećna Republika vam otkriva nekoliko načina koji će vam olakšati taj posao kako vam on ne bi postao noćna mora. 

pexels.com

Čišćenje pojedinih delova kuće je pravi izazov za sve žene

Drveni venecijaneri

Kada usisavate kuću ili stan, nemojte zaobići ni vaše drvene venecijanere. Koristite mekanu četku za usisivač i detaljno ih usisajte, posebno ćoškove, a potom ih spustite i usisajte celu površinu. Nije pametno da se specijalno ribaju zato što na drvetu mogu da ostanu fleke od čišćenja. Takođe, ukoliko pristiskate da biste skinuli neku fleku možete dodatno da posvetlite boju drveta. Zato se savetuje blago čišćenje suvom magičnom krpom. Ukoliko koristite bilo koje sredstvo za čišćenje, proverite na natpisu da li je predviđeno za čišćenje drveta.

Usisavanje je savršen način da uklonite prašinu koja se nakupila na venecijanerima, međutim, da bi izgledali kao novi, potrebno je da ih prebrišete. To možete uraditi i bilo kojom sapunicom predviđenom za čišćenje drveta, ali možete to uraditi i ovako za još bolje rezultate.

Trik sa sirćetom i čarapom

Pripremite 100 ml tople vode, 100 ml sirćeta i pamučnu čarapu.

U posudu pomešajte sirće i vodu, pa umočite čistu pamučnu čarapu u rastvor. Čarapu navucite na ruku i brišite jedno po jedno rebro venecijanera s obe strane. Kada se čarapa zaprlja, samo je isperite u čistoj vodi, ponovo umočite u rastvor i nastavite postupak. Ništa brže i jednostavnije.

Aluminijumski venecijaneri

Proces čišćenja bilo kojih venecijanera i žaluzina koji nisu drveni možete olakšati time što ćete ih skinuti sa prozora. Kadu ili kofu napunite vodom i deterdžentom za pranje sudova i potopite venecijaner. Vodite računa da se ne izgrebe prilikom pranja, što možete sprečiti tako što ćete u kadu ili kadicu s vodom prvo da stavite veliki peškir preko kog ćete staviti venecijaner. Ostavite ga potopljenoig u sapunici od pola sata do 3 sata, zavisno od toga kada vam se učini da je dovoljno čist. 

Čišćenje fleka

Pojedine tvrdokorne fleke neće se skinuti same od sebe, kao ni prilikom potapanja u sapunicu. Njih morate ručno da izribate, ali vodite računa da ne oštetite venecijaner. Koristite meku četku ili sunđer kojim ćete skinuti takve fleke i budite oprezni. Sapunicu na kraju isperite tušem. 

Prilikom sušenja vodite računa da napolju ne pada kiša, pa ih možete ostaviti i napolju da se prosuše. Kupatilo, takođe, može biti idealno mesto ili sušilica. Ne preporučuje se da ih sušite na radijatoru ili bilo kojoj peći, zato što bi plastika tako mogla da se iskrivi od toplote. Na kraju ih osušene vratite na prozor.

Dobra vest je da ukoliko ih redovno čistite, ne bi trebalo to da radite više od nekoliko puta godišnje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)