Tetka Saveta

OVAJ CVET MORATE IMATI U BAŠTI ILI NA TERASI: Otrovan za komarce i druge insekte, bezbedan za čoveka, oprez ako imate ljubimce!

Donosimo vam i recept kako da od ove magične biljke napravite odlično, prirodno sredstvo za uništavanje dosadnih krvopija, ali i svih ostalih buba.

07.05.2023 17:01

OVAJ CVET MORATE IMATI U BAŠTI ILI NA TERASI: Otrovan za komarce i druge insekte, bezbedan za čoveka, oprez ako imate ljubimce!
Pixabay.com

Leto je sve bliže, a sa njim dolaze i komarci s kojima je teško izboriti se. Ukoliko ne volite tablete ili razna hemijska sredstva kako bi se izborili s tim krvopijama, preporučujemo vam da zasadite buhač ili buvač, koji sadži supstance piretrin i cinerin s insekticidnim i repelentnim dejstvom. Upravo zato se pomenuta biljka koristi u proizvodnji bioinsekticida.

Buhač nije opasan za pse i mačke, ali nije ni preporučljivo da bude u njihovoj blizini zato što u dodiru sa pljuvačkom životinje dolazi do stvaranja pene u njenim ustima, pa je neophodno ispiranje čistom vodom. 

Voli sunce i vlagu 

Buhač je višegodišnja žbunasta biljka koja naraste do 80 cm. Na jednoj biljci formira se veliki broj jednogodišnjih stabala na čijem vrhu se formiraju cvetovi bele boje i intenzivnog mirisa. Ima izuzetno jak miris cvetova koji odbijaju komarce, mrave, muve, vaške, stenice, čak i krompirovu zlaticu.

Žuto središte cveta sadrži materiju koja je najefikasniji prirodni insekticid. Za ljude je potpuno bezopasan, ali sadrži prirodni otrov koji ubija inskete. Biljku možete gajiti u dvorištu ili u većim žardinjerama na terasi kao efikasno sredstvo za zaštitu od komaraca i drugih insekata tokom leta.

Buhač dobro uspeva na toplom, sunčanom mestu i u dobro vlažnom zemljištu. Ima dubok korenov sitem, pa dobro podnosi i sušan period. Iako je u pitanju letnje cveće koje ne voli hladnoću, ukoliko izmrzne tokom zime to će uticati na smanjenje cvetnih glavica u narednoj godini.

Sadi se iz semena u toplim lejama do maja, ali i kao rasad. U tom slučaju potrebno je da razmak među biljkama bude između 20 i 40 cm kako bi buhač imao mestra da raste i razvija se. Biljka se praktično sama širi pomoću semena i prve godine imaće manje cvetova, ali će svake naredne godine izdanci i sama biljka biti sve bujniji sa puno cvetova. 

Recept 

Prirodno sredstvo protiv komaraca i drugih dosadnih insekata praktično se pravi kao čaj, pa se razblažuje. 

Sastojci:

  • 20 g suvog cveta buhača
  • 2 l vode

Priprema: 

Uzmite 20 grama suvog cveta buhača i prelijte litrom ključale vode. Ostavite da odstoji jedan dan, a potom procedite i razblažite sa još jednim litrom vode. Sipa se u bocu sa raspršivačem, a koristi se tako što se insekti jednostavno isprskaju nakon čega će odmah uginuti.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)