Tetka Saveta

Jedna biljka tera komarce bolje od bilo kog hemijskog sredstva! Neće se usuditi da vam priđu!

Da ne biste svake noći vodili bitku sa letećim gnjavatorima, otkrivamo vam trik kojim ćete ih se lako rešiti.

19.06.2022 10:00

Jedna biljka tera komarce bolje od bilo kog hemijskog sredstva! Neće se usuditi da vam priđu!
shutterstock.com

Leto samo što nije stiglo kalendarski, ali lepo vreme praćeno visokim temperaturama je odavno tu, pa ne čudi to što nas je sve izmamilo napolje kako bismo uživali u čarima prirode. Međutim, kako stvari stoje, dani okupani sunčevim zracima su izmamili i insekte, na prvom mestu komarce, što mnogima od nas i te kako može da pokvari boravak na otvorenom. 

Takođe, ko god je zakasnio da na svoja vrata od terase ili na prozore stavi komarnike, zasigurno je zbog tih dosadnih letećih krvopija imao "žurku" i "razonodu" barem do polovine noći.

U moru pitanja šta je spas, osim fizičkih barijera u vidu mrežica i žica, osvanuo je jedan snimak na TikToku, koji je ako je suditi po komentarima, mnogima spasao život. Reč je o specifičnoj "reklami"  za jedan "proizvod" koji nije skup, ne sadrži hemiju, a pritom je veoma delotvoran i prijatnog je mirisa. 

Sve što treba da uradite jeste da ga stavite bilo gde u sobi, ili pak na terasi ili tremu, i efekat ćete primetiti odmah.

Taj magičan proizvod je zapravo biljka - lavanda. 

Pixabay.com

Lavanda

Sve što treba da uradite, tvrdi se u snimku sa TikToka, jeste da u jednu posudu sa vodom sipate kašičicu eteričnog ulja lavande, a da potom po površini te smese pospete osušenu lavandu.

U pitanju je odličan prirodan način da se rešite komaraca bez upotrebe hemikalija. Lavanda, naime, sadrži linalol koji proizvodi jak miris neprijatan za insekte, pa su upravo iz tog razloga ulje i biljka lavande efikasni za odbijanje svih napasti tokom leta.

- Evo rešenja za sve vaše probleme sa komarcima - napisao je čovek koji je podelio snimak na TikToku i dobio dosta poruka zahvalnosti.

Inače, ulje lavande ima dvostruku ulogu i kod ujeda insekata. Ono deluje protiv komaraca tako što ih njegov miris odbija, a može i da ublaži svrab nakon ujeda.

shutterstock.com

Ujed komaraca

Mnoga komercijalna sredstva za zaštitu od komaraca, koja se prskaju ili mažu po koži, sadrže ulje lavande. To znači da i sami možete da napravite zaštitni faktor. Dovoljno je da pomešate vodu, alkohol i nekoliko kapi ulja lavande u bočici sa raspršivačem, da je zatim protresete i nanesete sadržaj na kožu. U pitanju je sastav koji je bezbedan za decu, pa je preporučljivo da ih njime poprskate svako veče pre nego što izađu napolje. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Pera Detlic

21.06.2022 11:11

Meni nisu problem komarci ne znam sta da radim sa smrdibubama i ko ih je naselio na nase prostore.Zvao sam Eko End prskali se nekim preparatima ali ih jos ima samo dolecu.