Odrasli

OTERAJTE KOMARCE NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN! 5 saveta da se otarasite ovih dosadnih krvopija

Komarce možete oterati uz pomoć biljaka kao što su bosiljak, lavanda ili ruzmarin, a umesto hemijskih preparata koje nanosite na kožu isprobajte ulje limunskog eukaliptusa

16.05.2022 15:00

OTERAJTE KOMARCE NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN!  5 saveta da se otarasite ovih dosadnih krvopija
shutterstock.com

živanje u dvorištu tokom prolećnih i letnjih meseci često narušavaju komarci. Ove dosadne krvopije teško je rasterati, posebno ukoliko ste blizu vode ili većih zelenih površina.

U takvim situacijama mnogi posežu za raznim preparatima na bazi masti ili spreja, iako sadrže brojne hemijske sastojke koji mogu štetno da deluju na vaš organizam.

Srećna republika je malo istražila i pronašli smo 5 najefikasnijih prirodnih preparata i načina kako da oterate komarce.

Pixabay.com

Bosiljak povremeno poprskajte vodom da bi ispuštao svoj jak i aromatičan miris

1. Bosiljak

Divna začinska i lekovita biljka bosiljak potiče iz Indije, ali je neizostavni začin u većini kuhinja sveta. Ima  karakterističan, prepoznatljiv i jak miris koji komarci ne podnose.

Saksiju sa bosiljkom držite na prozoru, pored ulaznih vrata od terase ili na baštenskom stolu u vrtu kako vas komarci ne bi uznemiravali.

S vremena na vreme, biljku isprskajte vodom kako bi se širila njegova aroma. Korist je dvostruka, oteraćete komarce i uvek ćete imati zdrav i svež začin kad pripremate hranu.

Pixabay.com

Talog od kafe je izuzetno koristan, amože vas zaštiti i od komaraca

2. Talog od kafe

Talog od popijene domaće kafe većina nas bez razmišljanja baca. Međutim, on može biti izuzetno koristan.

Uz pomoć njega možete odstraniti fleke na drvenom nameštaju bez oštećenja, pomaže vašem cveću da brže raste, a spada i u jedan od najefikasnijih i najjeftinijih pilinga za kožu.

Talog od kafe može vam pomoći i u borbi protiv komaraca. Ostavite ga da se dobro osuši. Uveče talog sipajte na jedan manji tanjirić i zapalite. Komarci će bežati od vas glavom bez obzira.

Pixabay.com

Limun i limeta su odlično sredstvo u borbi protiv komaraca

3. Mirisna tečnost

U pitanju je mirisna od prirodnih sastojaka u kojoj pluta mala sveća. Kad je uplate prostorom će se proširiti jak miris koji će držati komarce podalje od vaš bilo da ste u kući ili dvorištu. Priprema se tako što se 2 limuna i 2 limete iscede, doda se nekoliko grančica ruzmarina i 8 do 10 kapi ulja od eukaliptusa. Sve sastojke sipajte u manju posudu, upalite sveću i krvopije će biti podalje od vas.

Pixabay.com

Uljem od limunskog eukaliptusa možete mazati kožu i oterati komarce na 3 sata

4. Limunski eukaliptus

Ulje limunskog eukaliptusa može se kupiti u bilo kojoj bolje snabdevenoj prodavnici zdrave hrane. Nije ni skupo oko 650 dinara za flašicu od 30 mililitara.

Ima jak osvežavajući miris i može se koristiti na različite načine čak i kao dodatak šamponu za jer umiruje kožu glave.

Ovim uljem jednostavno namažite ruke, noge i ostale delove tela koje mogu da napadnu komarci i oni će bežati od vas. Deluje i do 3 sata nakon nanošenja posle čega njegovo dejstvo slabi.

Pixabay.com

Lavanda čini čuda protiv komaraca

5. Lavanda i ruzmarin

Lavanda poseduje antiseptična svojstva, pa osim što je dobra preventiva protiv komaraca ublažava mesto ujeda koje manje svrbi.

Ukoliko nemate svežu lavandu, može da posluži i eterično ulje od ove biljke. Međutim, pruža kratkoročnu zaštitu od komaraca, pa se morate mazati svakih pola sata. Na sličan način deluje i ruzmarin, odnosno ulje od ove biljke.

Ukoliko posadite ove dve biljke u na terasi ili u delu dvorišta gde najčešće sedite tokom večeri ovi insekti  vas neće uznemiravati.

 

Komentari (0)