Tetka Saveta

KADA JE PRAVO VREME ZA SAĐENJE LAVANDE? Detaljno uputstvo da ulepšate život lepotom i opojnim mirisom

Prelepa mediteranska biljka može ukrasiti vašu baštu, ogradu, ali i terasu i prozore.

05.04.2022 19:00

KADA JE PRAVO VREME ZA SAĐENJE LAVANDE? Detaljno uputstvo da ulepšate život lepotom i opojnim mirisom
unplash

Značaj lavande, naročito njene lekovitosti, ne treba posebno isticati. Reč je o biljci koja se od davnina koristi kao narodni lek za mnoge bolesti - od nesanice, preko bolesti nerava i problema sa organima za varenje. Stavljali su je u topke kupke, udisali miris njenih eteričnih ulja i pili čajeve od cveta te predivne biljke. Njen miris su posebno cenili Egipćani i Rimljani, pa su koristili u svojim čuvenim kupatilima.

Danas se na tržištu mogu naći mnogobrojni proizvodi koji u sebi imaju notu lavande, a mi vam donosimo nekoliko saveta kako da uzgajate tu blagotvornu biljku jer, osim što je više nego dobar lek, ona je i izuzetno lep ukras. Tokom leta njen divan cvet se prelama u plavo-ljubičastu boju, a zimi je srebrno-zelene boje. 

Kada je pravo vreme za sađenje lavande  

Najpogodnije vreme za sadnju lavande je kasno proleće ili rana jesen. Sadnice se mogu uzeti u proleće, kasno leto ili na jesen, a ukoliko se biljka seje iz semena najpogodnije je to uraditi između februara i aprila. Ako imate zaštićeno područje s dobrom drenažom pravi je pogodak uzgajati to divno i mirišljavo cveće koje je raj za pčele, ali i za sva naša čula.

unplash

Pogled na polje prekriveno lavandom odmara oči

Cveće lavande cveta veoma dugo, a sušeno je odlično za aromaterapiju. Može se zasaditi pored ruža, višegodišnjih biljaka i drugih grmova. Odlično izgleda kao niska ograda, a može se uzgajati i u saksijama i u prozorskim kutijama.

Idealni meseci za rast 

Poreklom sa Mediterana ova biljka voli sunce i drenažu. Možete je saditi u martu ukoliko je vreme lepo i toplo. Maj je takođe dobar za sadnju, kao i septembar ili oktobar. Biljku je najpogodnije zasaditi na neutralnom ili alkalnom zemljištu bez dodavanja đubriva jer grmlje koje raste samoniklo na kamenitom tlu ne voli "bogato" zemljište.

unplash

Ako uzgajate lavandu stalni posetioci biće vam pčele

Kako posaditi lavandu u saksije?

Ono što je bitno za sadnju lavande u saksije jeste da ta posuda treba da ima više drenažnih rupa jer lavanda ne voli vlagu. Posadite je u mešavinu komposta bez treseta i peska i nek bude izložena suncu.

Kako se seje?

Lavanda nije nimalo laka biljka za uzgajanje, ali ako želite da je uzgajate u većoj količini, da, na primer, napravite ogradu od nje u dvorištu, onda je vredno truda. Kasna zima ili rano proleće je idealno vreme za sadnju semena. Da bi vam taj posao bio brz i lak, sejte je u modularne posude napunjene zalivenim kompostom. Posejte i lagano prekrijte kompostom ili perlitom. Stavite poklopac ili plastičnu kesu preko i ostavite tri do četiri nedellje na hladno mesto. Zatim ih stavite u staklenik ili na svetlu prozorsku dasku.

unplash

Lavanda traži toploi osunčano mesto

Kada posaditi živu ogradu od lavande?

Sredina kasnog proleća ili rana jesen su idealno vreme za sadnju ove biljke u ogradu. Za živu ogradu koja dostiže do 60cm visine najbolje je odabrati Folgate (ljubičastu) ili Arktik Snou (belu), a za nisku od nekih 40 cm Purpl Trežure i Puriti. Dvaput godišnje je dovoljno da podrežete ogradu da bi bila lepa i zdrava: lagano je podrežite u aprilu, a zatim jače nakon cvetanja u avgustu ili septembru.

Lavanda cveta dugo. Rad oko nje je zahtevan i traži posvećenost. Da bi dvorište bilo kao iz bajke morate obezbediti sve potrebne uslove za uzgoj ove biljke. Ona će vam zauzvrat cvetati i mirisati tokom godine i dovoditi pčele i leptire u dvorište.

VIDEO BONUS:

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)