Tetka Saveta

KAKO DA SE VEŠ NE IZGUŽVA TOKOM PRANJA: Saveti iskuskih domaćica skratiće vreme i muke oko peglanja (FOTO)

Srećna Republika otkriva cake za lakše obavljanje kućnih poslova.

21.05.2023 10:42

KAKO DA SE VEŠ NE IZGUŽVA TOKOM PRANJA: Saveti iskuskih domaćica skratiće vreme i muke oko peglanja (FOTO)
Shutterstock

Sušenje veša nije omiljeni posao niti domaćicama, niti ženama kojima je to samo usputna obaveza. Gotovo da ne postoji osoba kojoj je peglanje omiljeni deo posla. Postavljanje daske za peglanje i njeno uklanjanje je samo mali deo obaveze oko veša. Pojedina garderoba zahteva posebne režime peglanja, a dešava se da ona i posle svega ne uspeva da izgleda dovoljno ispeglano, dok se druga odeća izgužva kako sednete. Zato mnogi peglanje smatraju prilično uzaludnim procesom. Srećom internet nudi pregršt saveta čak i za one koji ne vole da uzimaju peglu u ruke. 

Peglanje osetljive odeće je sporo, pipavo i mora se peglati na nižim temperaturama. Da biste peglali bezbedno, ove komade peglajte prve, kada pegla nije vrela i manja je šansa da se odeća ošteti, a imate više pažnje i vremena da se delikatnom peglanju posvetite. Pripremite peškir, kao i vlažnu pamučnu krpu za peglanje ove garderobe i tako ćete biti sigurni da se ništa neće istopiti ili iskidati, ali i da se nabori neće praviti sa naličja. Rasporedite veš tako da slične komade peglate redom, tako da vam je i pegla nameštena na odgovarajuću temperaturu, da ne gubite vreme na čekanje da se ohladi.

Srećna Republika donosi vam 4 saveta koja će vam olakšati pranje i sušenje veša, pa ubuduće nećete imati gomilu za peglanje.

Shutterstock

Problem peglanja veša

1. Nemojte pretrpavati mašinu za pranje

Na mašini za veš sa razlogom piše koliko kilograma odeće staje u bubanj. Zato nemojte garderobu da gurate u mašinu na silu, jer osim što se neće dobro oprati, iz mašine će da izađe prilično izgužvana. Savet kojeg bi uvek trebalo da se pridržavate je da mašinu za veš nikada ne napunite u potpunosti, tačnije napunite tek 2/3 bubnja. Na slabijim procesima pranja još je očiglednije ukoliko veš nije dovoljno opran, dok može i da se smanji ukoliko je pun bubanj. U suprotnom se događa to da je proces pranja i ispiranja naporniji za mašanu, što dovodi do toga odeća i posteljina budu izgužvani.

2. Smanjite broj obrtaja 

Izbegavajte jaku centrifugu koja je glavni krivac izgužvane odeće. Većina mašina za veš ima brzinu centrifuge od oko 1200 obrtaja, ali to je prejako. Prilikom te brzine odeća se mnogo lakše gužva nego kada broj obrtaja smanjimo na 600 obrta u minuti, što je sasvim dovoljno za uklanjanje 30 do 40 posto vlage, a sa odeće neće kapati voda kada je prostrete. 

shutterstock.com

Peglajte duplo manje garderobe!

3. Obavezno dodajte omekšivač

Omekšivač čini da tkanina bude mekša, čime se smanjuju nabori. Ali, nemojte da preterujete sa omekšivačem, već dodajte količinu naznačenu na ambalaži i predviđenu za jedan ciklus pranja. Savet je da uvek čitate šta piše na upustvu za upotrebu.

4. Garderobu dobro protresite

Potrudite se da veš raširite na sušilicu čim mašina završi sa pranjem. Ako ostavite odeću i posteljinu da se suši u mašini za pranje, samo će da se izgužva, a izgubiće i miris. Pre nego što okačite veš, svakako ga dobro protresite i izravnajte koliko je god moguće, kako bi se osušilo ravnomerno i pravilno. Ako želite da izbegnete tragove štipaljki, odeću okačite po šavovima. Džempere dobro poravnajte i pripazite da su dobro rašireni. Odeći ostavite dovoljno vremena da se osuši, ali je ipak ne ostavljajte predugo jer će postati kruta.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)