Odrasli

EVO ŠTA SE DEŠAVA KAD ODUSTANETE OD ALKOHOLA: Studija pokazala neverovatne rezultate, mnogi će ostaviti piće istog trena! (FOTO)

Žestoko piće loše utiče na organizam na mnoge načine posebno na san.

15.01.2024 15:00

EVO ŠTA SE DEŠAVA KAD ODUSTANETE OD ALKOHOLA: Studija pokazala neverovatne rezultate, mnogi će ostaviti piće istog trena! (FOTO)
Shutterstock

Konzumiranje prekomerne količne alkohola posebno u večernjem izlasku može da ima vrlo negativne posledice po zdravlje. Pojedine studije su pokazale da konzumiranje samo jednog do dva žestoka pića uveče moglo negativno da utiče na san. I dok mnogi tvrde da im alkohol pomaže da brže utonu u san ima i onih kod kojih se događa suprotna stvar.

Aron Vajt, viši naučni savetnik direktora Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, objasnio je za Vašington post kako alkohol utiče na san a samim tim i na ukupno zdravlje organizma. 

- Možda alkohol može da vam pomogne da zaspite, ali kad nestane njegovo dejstvo može doći do povratnog efekta što kod pojedinih ljudi prouzrokuje rano buđenje i problem da ponovo zaspu - rekao je on.

U studiji koja je sprovedena 2022. godine i koja je bila fokusirana na jednomesečni period apstinencije od alkohola, tim naučnika je otkrio da su učesnici često prijavljivali poboljšanje u snu. Istraživanje je sprovedeno na 4000 učesnika i čak 56 odsto njih je prijavilo da su bolje spavali bez žestokog pića. 

Shutterstock

Većina ispitanika je prijavila da bolje spava nakon prestanka konzumiranja alkohola

 

Alkohol kada uđe u stomak i tanko crevo on se apsorbuje u krvotok i transportuje se u jetru gde da metabolišu enzimi. Za ovo je potrebno vreme i višak alkohola nastavlja da cirkuliše kroz telo. Abhinav Sing, doktor interne medicine objasnio je da ponavljajuća cirkulacija deluje kao ometanje mozga i to ga čini da napreduje lagano kroz različite faze sna, piše ndtv.coom.

Vreme i količina konzumiranja žestokog pića svakako utiču na vreme koje je potrebno telu da metaboliše alkohol u dovoljnoj meri i da ublaži potencijalne poremećaje sna. Vremenski okvir opet ostaje nejasan, ali se stručnjaci slažu da konzumiranje alkohola pred spavanje može da poremeti san. 

Dženifer Martin, klinički psiholog objašnjava za ovaj portal da čaša šampanjca koju popijete ujutru neće značajno uticati na vaš san, ali zato hoće ako popijete pola flaše vina pred spavanje. Ona je objasnila na sopstvenom primeru da je uvidela poboljšanje u spavanju nakon što je odustala i prestala da pije čašu vina uveče. 

Stručnjaci se slažu da apstinencija od alkohola može poboljšati kvalitet sna. Sa druge strane, oni upozoravaju sve one koji redovno konzumiraju alkohol da postepeno smanje unos jer bi nagli prekid mogao dovesti do problema kao što su nesanica ili drugi poremećaji spavanja.

A ako imate problem sa ankcioznošću i stresom proverite da li vam nedostaje ovaj mineral.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)