Odrasli

ANKSIOZNI STE I POD STRESOM? Proverite da li vam nedostaje ovaj mineral!

Pored vitamina, i drugi nutrijenti igraju važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja.

02.12.2023 15:00

ANKSIOZNI STE I POD STRESOM? Proverite da li vam nedostaje ovaj mineral!
shutterstock.com

Magnezijum je neophodan za svaki organ u telu, pogotovo za srce, bubrege i mišiće. To je mineral koji se nalazi u mnogim namirnicama, posebno u zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama i orašastim plodovima. Iako svi misle da ga dovoljno unosimo putem hrane, mnogi ne zadovoljavaju dnevne potrebe za ovim mineralom.

Iako je nedostatak magnezijuma vrlo redak, njegov smanjeni nivo može imati štetne posledice i efekte na naše telo i može se reflektovati na razne načine. Simptomi mogu da uključuju poremećaj spavanja, razdražljivost, konfuziju, grčeve mišića...

shutterstock.com

Grčevi i bolovi u mišićima nekada su prouzrokovani nedostatkom magnezijuma

 

Ono što mnogi ne znaju jeste da su smanjeni nivoi ovog minerala povezani sa stresom i anksioznošću. Anksioznost se karakteriše zabrinutim mislima i osećanjem napetosti, što je direktno usmereno na brige o budućnosti. Ovaj poremećaj se manifestuje na različite načine i mogu se javiti simptomi poput vrtoglavice, povišenog krvnog pritiska, ubrzanog rada srca i prekomernog znojenja.

Kako bi bolje upravljali stresom i njegovim simptomima, mnogi ljudi se okreću suplementaciji. Stručnjaci ističu da magnezijum igra veliku ulogu u smanjenju simptoma anksioznosti na razne načine.

Kontrolisanje neurotransmitera

Magnezijum rezultira umirujućim dejstvom na telo, tako što kontroliše neurotransmitere i hemijske glasnike u mozgu. On se prebacuje u vanćelijski odeljak kao zaštitni mehanizam nakon izlaganju stresoru. On na tom mestu inhibira neurotransmitere koji doprinose stresu. 

Promovisanje GABA aktivnosti

Gama-aminobuterna kiselina ili GABA je inhibitorni neurotransmiter koji može da blokira signale u centralnom nervnom sistemu, usporavajući vaš mozak i stvarajući umirujući efekat koji je pravo olakšanje u trenucima kada ste anksiozni, piše health.com.

pexels.com

Nedostatak magnezijuma može da bude povezan sa našim mentalnim stanjem

 

Regulisanje napetosti mišića

Magnezijum je esencijalni nutrijent za optimalnu funkciju mišića i opuštanje. Napetost mišića je čest uzrok anksioznosti. Nedostatak magnezijuma može da dovede do povećane napetosti mišića i grčeva, što pogoršava anksioznost. Adekvatan nivo ovog minerala može da smanji napetost, a samim tim i simptome stresa.

Magnezijum se može piti u raznim oblicima, a za aknsioznost se preporučuju magnezijum citrat, magnezijum oksid, magnezijum hlorid, magnezijum orotat... Postoje i druge vrste magnezijuma koje mogu da budu od pomoći kod anksioznosti i drugih zdravstvenih problema, o čemu bi konačnu reč trebalo da da vaš lekar.

Drugi načini za upravljanje anksioznošću:

- dobro spavajte

- razgovarajte sa terapeutom

- pratite izbalansiranu ishranu 

- odvojite vreme za fizičku aktivnost

- vodite dnevnik

- radite jogu, meditirajte i idite na masaže

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)