Odrasli

MANJE VINA, MANJE VINA: Evo zašto se imate glavobolju posle samo male čaše ovog pića!

Bol u glavi može da se javi u roku od 30 minuta do 3tri sata nakon konzumiranja.

22.11.2023 17:01

MANJE VINA, MANJE VINA: Evo zašto se imate glavobolju posle samo male čaše ovog pića!
Pixabay.com

Nijedna gozba, niti proslava se bukvalno ne može zamisliti bez nezaobilaznog crvenog vina, koje mnogi i na večerama imaju na meniju. Iako, prema nekim stručnjacima, jedna čaša s vremena na vreme poželjna za jačanje krvi i cirkulaciju ovaj napitak može izazvati glavobolju kod nekih ljudi. Ona se javlja u roku od 30 minuta do tri sata nakon što se popije mala čaša ovog pića.

Studija sa Univerziteta u Kalifoniji je utvrdila zašto se to dešava pa čak i kod ljudi koji nemaju glavobolje, a piju alkoholna pića. Oni su došli do rezultata da je flavanol koji se nalazi u crvenim vinima odgovoran za ometanje pravilnog metabolizma i može prouzrokovati glavobolje, prenosi ucdvis.edu.

Sunčeva svetlost povećava nivo flavanola

Crveno vino je visoko u flavonoidima, koje su antioksidanti. Kvercetin se smatra bioflavonoidom  nalazi se u svim vrstama voća i povrća uključujući i grožđe. To je zdravi antioksidans i može se kupiti kao dodatak. Međutim, kada se metaboliše alkoholom, može biti problematičan.

Glavni autor studije Apramita Devi napominje da kao rezultat toga ljudi na kraju akumuliraju toksin acetaldehid. To je prema njenim rečima iritantna i inflamatorna supstanca i njeni visoki nivoi mogu izazvati crvenilo lica, glavobolju i mučninu.

pexels.com

Flavanola ima u voću i povrću a najviše ga ima u grožđu

- Pretpostavljamo da kada osetljivi ljudi konzumiraju vino čak i sa skromnim količinama kvercetina, razvijaju glavobolje, posebno ako imaju već postojeću migrenu ili neko drugo primarno stanje glavobolje. Mislimo da smo konačno na pravom putu da objasnimo ovu misteriju staru milenijumima - ističe Moris Levin profesor neurologije i direkor Centra za glavobolju na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku.

Stručnjaci napominju da nivoi flavanoida mogu varirati u zavisnosti da li je recimo grožđe koje se uzgaja izloženo suncu. Ako jeste, onda se dobija mnogo više kvercetina i u nekim slučajevima je to 4 do 5 puta više. 

Kliničko ispitivanje vinskih glavobolja

Naučnici upoređuju crvena vina koja sadrže mnogo kvercetina sa onima koja imaju malo, kako bi testirali teoriju o glavobolji od crvenog vina na ljudima. Ipa,k naučnici tvrde da postoji još nepoznanica vezano za ovu tezu jer je još uvek nepoznato zašto su neki ljudi podložniji više glavoboljama nego drugi. Istraživači ne znaju da li kvercetin lakše inhibira enzime ljudi koji pate od glavobolja od crvenog vina ili je ova populacija lakše pogođena nagmilavanjem toksina acetaldehida.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)