Odrasli

OVIH 9 NAMIRNICA SVI PODGREVAMO U MIKROTALASNOJ, A TO MOŽE BITI OPASNO: Stručnjaci upozoravaju na štetne posledice koje to može imati na naše zdravlje (FOTO)

Iako svako od nas želi toplo jelo, nekada to nije dobro rešenje.

27.09.2023 18:00

OVIH 9 NAMIRNICA SVI PODGREVAMO U MIKROTALASNOJ, A TO MOŽE BITI OPASNO: Stručnjaci upozoravaju na štetne posledice koje to može imati na naše zdravlje (FOTO)
shutterstock.com

Ma koliko bilo zgodno i ukusno neke obroke podgrevati, ispostavilo se da bi to trebalo izbegavati što je više moguće. Doktor Stejsi Duvenj sa Instituta za prirodne resurse na Univerzitetu Grinvič u Londonu kaže da u nadi da ne rasipamo hranu ostatke pogrevamo, a to može dovesti čak i do trovanja. 

Ona navodi devet namirnica kod kojih treba biti posebno oprezan.

Pirinač

Nekuvani pirinač sadrži bakteriju zvanu bacilus cereus, a iako bi kuvanje trebalo da je ubije ona živi u obliku spora koje mogu da prežive proces kuvanja i da rastu kada se pirinač ostavi na sobnoj temperaturi. Ova bakterija je, kako napominje doktorka, u stanju da proizvede toksin koji dovodi do trovanja hranom. Može izazvati gastrointestinalne bolesti poput povraćanja i dijareje  koje mogu biti praćene bolom u stomaku, prenosi San.

Da bismo izbegli komplikacije, pirinač treba staviti u frižider dva sata nakon kuvanja, čuvati ne više od 24 sata i zagrejati na najmanje 76 stepeni.

Shutterstock

Podgrevanje pirinča može proizvesti mnoge gastroointestalne bolesti poput dijareje

Jaja

Jaja ne bi trebalo do kraja zagrevati jer u sebe sadrži proteine koje treba konzumirati hladne u roku od 24 sata od kuvanja. Ukoliko se jaja zagrevaju do kraja može doći do oksidacije proteina što dovodi do prisustva agenasa koji izazivaju rak.

Pečurke

Podgrevanje pečuraka ne samo da čini vlažnim ovu namirnicu već ubija proteine i hranljive materije u njoj. Svakako neće biti ni ukusne nakon pogrevanja niti korisni za vaše zdravlje, a mogu vam se učiniti i lošijim nego pre. Ako su predugo na sobnoj temperaturi možete osetiti bol u stomaku ili problem sa varenjem. To može u težim slučajevima da se razvije u nešto opasnije jer kao i kod jaja proteini oksidišu.

Spanać

Spanać i kupus su jedne od najzdravijih namirnica ali ne kada ih zagrevamo. Nitrati koji čine ovu namirnicu treba da su deo zdrave ishrane a treba izbegavati zagrevanje sledećg dana.

Nitrozamini su kancerogena jedinjena i mogu da se formiraju unutar ovog povrća nakon zagrevanja na visokim temperaturama. Stručnjaci ova jedinjenja povezuju sa povećanm rizikom od raka jednjaka i želuca.

Foto: Shutterstock

Kancerogena jedinjenja unutar spanaća nakon podgrevanja mogu povećati rizik od raka jednjaka ili želuca

Krompir

Krompir je osnovna namirnica u ishrani širom sveta i pored toga što je najjeftinija bogata je vitaminima i mineralima. Ipak, za nas je ponovno varenje ove namirnice kada se podgreje vrlo izazovno. Ukoliko je krompir ostavljen nekoliko sati mogu se unutar njega pojaviti mnoge bakterije. Botulizam je stanje uzrokovano toksinima specifičnim za krompir i opasno je stanje koje napada nerve, mozak i kičmenu moždinu.  Izaziva mučninu, dijareju i zatvor a bez lečenja može izazvati paralizirajuću slabost mišića.

Morski plodovi

Morski plodovi mogu biti podgrejani ali se moraju pojesti u roku od 24 časa jer će to sačuvati kvalitet i ukus i pomoći u zaštiti od trovanja. Ako se neke vrste ribe ne čuvaju u fižideru, mogu da proizvode histamin što može dovesti do neprijatne reakcije kod konzumenata. Mnogi mogu da iskuse mučninu, povraćanje, dijareju, pecakanje u ustima kao i svrab i osip i nizak krvni priisak.

Piletina

Piletina se može podgrevati ali je važno da temperatura bude odgovarajuća. Da bi se ubile bakterije ukupna temepartura od 75 C treba da se postigne u najdebljem delu komada. Najbolje je koristiti termometar za meso kako bi osigurali temeljno zagrevanje.

Ako to ne uradite rizikujete bolesti koje se prenose hranom. Zagrevanje znači ponovno kuvanje, a ne samo zagrevanje, napominju stručnjaci.

shutterstock.com

Piletina se može podgrevati ali je važno da temperatura bude odgovarajuća i ne mnogo visoka

Ulje

Podgrevanje hrane koja je kuvana sa maslinovim, lanenim ili repinim uljem može dovesti do proizvodnje akrilamida poput onih koje ima čips. Sa druge strane laboratorisjko testiranje pokazalo je da akrilamid u ishrani izaziva rak kod životinja i potencijalno ima mogućnost i kod ljudi.

Hrana za bebe i mleko

Ako beba nije pojela celu porciju mogla bi da sadrži bakterije iz bebinih usta. Ako se hrana ponovo zagreva možda neće dostići temperaturu potrebnu za ubijanje ovih bakterija i to može izazvati bolesti koje se prenose hranom.

Takođe, majčino mleko može izgubiti svoj ukus i hranljive materije kada se ponovo zagreva što može dovesti do toga da beba odbaci majćino mleko. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)