Odrasli

NAPOKON OTKRIVENO DA LI JE ZDRAV ZELENI PARADAJZ: Često ga spremamo za zimnicu a nismo ni znali kako utiče na organizam (FOTO)

Već sada ga možemo naći u prodavnicama i na pijacama.

23.09.2023 14:01

NAPOKON OTKRIVENO DA LI JE ZDRAV ZELENI PARADAJZ: Često ga spremamo za zimnicu a nismo ni znali kako utiče na organizam (FOTO)
shutterstock.com

Sezona je pravljenja zimnica i na pijaci možete videti svog prodavca kako uveliko prodaje zeleni paradajz. Iako se mnogi radije odlučuju za onaj klasičan crveni, činjenica je da je mnogima ovaj ukusniji i da ga rado pripremaju, kako za zimnice tako i kao sastojak raznih jela. Međutim, mnogi se pitaju da li je i koliko zdrav? 

Dijetetičari i nutricionisti ističu kako čvrsta tekstura i konzistencija zelenog paradajza omogućava da se koristi u pripremi mnogih jela, a kod nas najviše za zimnicu jer je pun antioksidanata. Ovo povrće prepuno je vitamina C i zbog toga ga stručnjaci za hranu rado preporučuju. 

Evo zbog čega je zeleni paradjz dobar za naše zdravlje:

Jača imunitet

Zbog velike koncentracije vitamina C pomaže u jačanju imunološkog sistema i u borbi protiv prehlada i drugih bolesti. Vitamin C takođe pomaže telu da lakše apsorbuje gvožđe iz hrane biljnog porekla, piše indianexpress.com. Garima Gojal registrovani dijetetičar napominje da je ovo povrće odličan izvor vitamina A, vitamina C.

shutterstock.com

Jak imunitet je osnova za borbu od mnogih infekcija i bolesti

Dobar je za creva

Budući da je zeleni paradajz odličan izvor vlakana, koji naš probavni sistem održavaju zdravim, sprečavaju zatvor i smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetes melitus. Semenke i kora paradajza prepuni su dijetalnih vlakana koja se ne vare u crevima ali pomažu u razmnožavanju dobrih crevnih bakterija.

Poboljšava vid

Zeleni paradajz u sebi ima i beta karoten koji pomaže u proizvodnji vitamina A, koji  je ključan za zdravlje naših očiju.

Smanjuje krvni pritisak

Budući da je ovo povrće bogato i kalijumom koji se suprotstavlja efektima natrijuma i pomaže u snižavanju krvnog pritiska izuzetno je dobro za sve koji imaju taj problem. Gojal napominje da zeleni paradajz pomaže u sprečavanju oksidacije LDL holesterola ili poznaijeg kao loš holesterol, u krvnim sudovima, što takođe smanjuje rizik od srčanih oboljenja. 

Dobar je za kožu

Ukoliko ste primetili da vam je koža zdravija, sjajnija i mlađa, to je verovatno zbog toga što konzumirate zeleni paradajz. Takođe on je dobar kod zarastanja kože.

shutterstock.com

Blistava i sjajan koža je kako napominju stručnjaci moguća ako ovo povrće imate na svom stolu

Bori se protiv raka

Budući da u sebi sadrži antioksidante koji pomažu u smanjenu upale i u brbi sa toksinima, zeleni paradajz se kako napominje Gojal pokazao kao dobar u borbi protiv ovih bolesti. Dokazi kako ona ističe sugerišu da velika količina paradajza, odnosno biokativnog jedinjenja u njemu pomaže u sprečavanju rasta ćelija raka.

Hidrira telo

Budući da ovo povrće sadrži 94 odsto vode pokazalo se kao odlično za hidriranje tela i održavanje zdravog apetita.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)