Lice

ZA I PROTIV UPOTREBE VAZELINA ZA LICE: Jeftin preparat koji koriste i holivudske zvezde, lekari savetuju oprez (FOTO)

U srpskim prodavnicama i parfimerijama bočica od 100 ml košta oko 350 dinara.

18.09.2023 18:01

ZA I PROTIV UPOTREBE VAZELINA ZA LICE: Jeftin preparat koji koriste i holivudske zvezde, lekari savetuju oprez (FOTO)
shutterstock.com

Čuvena holivudska glumica Dženifor Aniston (54) već decenijama pleni svojom lepotom i mladolikim izgledom. Kako je ona više puta izjavila, tajna njene lepe i negovane kože bez bora je vazelin. Dženi svake večeri nanese tanak sloj vazelina na kožu ispod očiju i tako na jeftin način sprečava pojavu bora. Vazelin je i deo tajne Koreanki uz čiju pomoć postižu blistavost i glatkoću kože lica.

U srpskim prodavnicama i parfimerijama bočica od 100 ml vazelina košta oko 350 dinara, a kako se koristi vrlo malo bočica može da potraje mesecima. 

shutterstock.com

Dženifer Aniston koristi vazelin za negu lica i protiv bora

Šta je vazelin?

Vazelin je po sastavu mešavina parafinskog voska i mineralnih ulja i prirodni je derivat prerade nafte. Ne rastvara se u u vodi, a u kozmetici se koristi kao osnova za većinu krema, balzama za usne i losione.

Njegova formula je dovoljno nežna da odgovara svim tipovima kože, čak i onim najosetljivijim. Kako je objasnila dermatolog iz Majamija dr Ana Čakon za portal Njubjuti primarna funkcija vazelina je da leči suvu kožu i zadržava vlažnost i do 24 sata. 

- Kako starimo sve više se gubi elastičnost kože lica koja teže zadržava vlažnost. Rezultat toga je suva koža koja je sklona boranju. Vazelin stvara prirodnu barijeru koja zadržava vlažnost i održava tkivo zdravim. Vazelin je sjajno sredstvo i za nežnu kožu usana posebno za osobe koje su sklone da imaju suve usne - rekla je ona.

Prema njenim rečima vazelin može da se koristi i za manje ogrebotine i ranice bilo gde na telu jer pomaže koži da brže zaraste. 

- Vazelin održava vlažnost, sprečava da se napravi krastica i koža oljušti. Na ovaj način se sprečava stvaranje dubokih i ružnih ožiljaka ali i svraba - dodala je dr Ana.

Shutterstock

Preporuka je da se vazelin koristi najviše dva do tri puta nedeljno

Kako se koristi?

Uprkos raznim novim kozmetičkim proizvodima, vazelin se koristi već 150 godina u službi lepote. Preporuka je da se nanosi uveče pred spavanje nakon uobičajenog čišćenja lica kako bi se koža hidrirala i ujutru bila baršunasta i lepa. 

Ipak, treba biti oprezan jer preterana i dugoročna upotreba vazelina može da dovede do određenih problema zbog čega ga treba koristiti najviše dva do tri puta nedeljno.

Osim za kožu lica vazelin je sjajno rešenje za intenzivan tretman suve i ispucale kože i drugih delova tele.

Može se koristiti za negi na sledeće načine:

  • za negu peta
  • laktovi i kolena
  • zanoktice
  • kao balzam za usne
  • nega trepavica i obrva
  • uz dodatak šećera može biti vrlo efikasan piling
  • za ispucale krajeve kose
  • protiv iritacije posle brijanja ili depilacije
  • lečenje opekotina od sunca
  • za dugotrajniji efekat parfema 

pexels.com

Osobama koje imaju problematičnu kožu ne preporučuje se upotreba ovog preparata

Mane vazelina

Upskos brojnim benefitima za kožu vazelin nije za svakoga. Kako ističu dermatolozi, upotreba ovog preparata ne preporučuje se problematičnoj koži posebno onoj koja je sklona aknama.

- Ako se koristi previše dugo ili previše često može da dovede do zapušavanja pora i stvaranje akni. Nije preporučljivo da se koristi zajedno sa retinolom koji dodatno povećava njegovu penetraciju u kožu što može izazvati iritaciju. Zato budite oporezni, a ako inače imate problematičnu kožu lica onda je bolje da izbegnete upotrebu vazelina - poručila je dr Ana.

Umesto njega možete koristiti prirodan pčelinji vosak i negujuća ulja lekovitih biljaka.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)