Lice

UMESTO PRESKUPIH PREPARATA, PROMENITE ISHRANU: Nutricionistkinja tvrdi da ove namirnice ublažavaju starenje kože i nastanak bora (FOTO)

Nije bitno plaćati skupo preparate za negu ukoliko se ne hranimo zdravo.

08.09.2023 16:00

UMESTO PRESKUPIH PREPARATA, PROMENITE ISHRANU: Nutricionistkinja tvrdi da ove namirnice ublažavaju starenje kože i nastanak bora (FOTO)
shutterstock.com

Bore su prirodni deo starenja i naša koža gubi elastičnost. Surova istina je da sva koža, bez obzira na stepen izlaganja suncu, stari do određenog stepena, ali to ne znači da smo osuđeni na smežuranu kožu. I to ne znači nužno da morate da dajete silno bogatstvo i na skupe proizvode za negu kože.

Iako često mislimo da su proizvodi koje koristimo na licu ključ da izgledamo mlađe i da nam pomažu da se rešimo bora, zaboravljamo da dijeta igra neverovatno važnu ulogu. Kejt Baker nutricionista u Nutrition Geeks-u  govori o nekim od namirnicama koje možete da jedete, a koje vam mogu pomoći da „izgledate mlađe i sprečite bore“.

shutterstock.com

Na bore utiče pogrešna ishrana

Prema Kejt, namirnice koje su bogate cinkom su „neverovatne za obnavljanje kože“. Hranjivi sastojak se uglavnom može naći u životinjskoj hrani kao što su riba, meso i živina, a jedan od najboljih izvora su ostrige. Kejt je objasnila:

- Teleća jetra, semenke susama, ostrige, crveno meso i morski plodovi su najveći izvori. Ove namirnice bogate antioksidansima, antiinflamatorne, pomažu u lečenju oštećene kože i održavaju kožu zdravom. Cink je ključan za naše telo, pa je važno da se uverite da vam ne nedostaje. Bele mrlje na noktima mogu biti znak da vam treba više hrane bogate cinkom u ishrani - rekla je Kejt u intervjuu za Miror.

Slatki krompir bogat je vitaminom A

- Slatki krompir je bogat vitaminom A, takođe poznatim kao retinol, koji je „odličan za stvaranje ćelija i zdravlje kože - objasnila je Kejt.

U daljem objašnjenju otkrila je koje još voće i povrće mogu da pomognu da očuvamo mladalački izgled:

- Hrana kao što su šargarepa, tikva, mango, spanać, slatki krompir su biljni izvori vitamina A ili karotenoida. Moraju da se pretvore u retinol, aktivni oblik vitamina A da bi ga telo koristilo. Do 45 odsto populacije se bori da pretvori biljne izvore karotenoida u pravi vitamin A koji telo koristi, tako da može biti korisno dodati životinjske izvore vitamina A u vašu ishranu kao što su puter, žumanca, jetra, školjke, skuša i divlji losos, kao i biljni izvori. - rekla je nutricionistkinja.

Bobičasto voće i povrće bogato je vitaminom C


Vitamin C se nalazi u širokom spektru voća i povrća i ima mnoge prednosti kao što je jačanje našeg imunološkog sistema ali pomaže i u dobijanju "blistave kože". 

- Vitamin C je takođe neophodan za vaš imuni sistem, blistavu kožu i pomaže da se ubrza zarastanje bilo kakvih mrlja. Potreban je i za stvaranje kolagena. Volim da uključujem hranu bogatu vitaminom C kao što su paradajz, paprika, bobice i citrusi voće. Paradajz takođe ima visok sadržaj likopena koji je snažan antioksidans koji smanjuje oštećenja na koži od izlaganja UV zračenju - rekla je Kejt.

Pixabay.com

Bitajte namirnice bogate vitaminima

Masna riba i ulje

Riba je odličan izvor proteina i vitamina, posebno vitamina E, koji je neophodan za „sprečavanje oštećenja kože“. Iako je maslinovo ulje takođe bogato vitaminom E, još jedan dobar izvor je masna riba poput lososa i skuše.

- Hrana sa vitaminom E je bogata antioksidansima koji sprečavaju oštećenje ćelija. Maslinovo ulje može da zaštiti od starenja kože jer je antiinflamatorno i sadrži antioksidante, uvek birajte 100 odsto maslinovo ulje, idealno hladno ceđeno i u staklenoj boci. Masna riba poput divljeg lososa i skuše ima mnogo vitamina E, ali i omega 3 masti koje su korisne za kožu. One su takođe dobar izvor proteina koji je od vitalnog značaja za vaše telo da proizvodi sopstveni kolagen i elastin koji pomaže da koža ostane puna. i zdravo - tvrdi nutricionistkinja.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)