Telo

KLEOPATRA SE KUPALA U MLEKU, A SADA MOŽETE I VI: Ekspanziija "mlečnih" proizvoda ne jenjava, a stručnjaci objašnjavaju i zašto!

Bela boja nastaje zbog emulgovanja vode i ulja i nisu potrebni aditivi kako bi se to postiglo.

17.07.2023 13:00

KLEOPATRA SE KUPALA U MLEKU, A SADA MOŽETE I VI: Ekspanziija "mlečnih" proizvoda ne jenjava, a stručnjaci objašnjavaju i zašto!
Shutterstock

Poznato je da se Kleopatra svojevremeno kupala u mleku i na taj način negovala svoju kožu. Godinama i decenijama unazad to pronalazi utemljenje u mnogim ženskim tretmanima, a sada su ponovo popularizovani proizvodi koji postoje u formi mleka za telo i kožu i koji su posebno formulisani kako bi negovali naše lice i telo

U asortimanu skoro svakog kozmetičkog brenda možete pronaći najrazličitija mleka i tonere sa različitim mirisima i teksturama. Dermatolog dr Marni Nusbaum za "Alur" objašnjava da je lagana tekstura savršeno rešenje za masnu kožu. Nekada su postojali proizvodi sa teksturom želea koji su dominirali na tržištu, a sada ih je mlečna formula zamenila jer održava kožu hidriranom i daje joj vlažnost. Nusbaum je napomenula da mleko deluje umirujuće na kožu i da ga zbog toga mnogi žele u svojoj nezi. Stručnjaci smatraju da je mleko za telo važno uključiti u svojoju rutinu.

shutterstock.com

Poznato je da se Kleopatra svojevrmemeno kupala u mleku kako bi negovala svoju kožu

Šta je mleko za kožu?

Prvo, treba razbiti misteriju da se u ovim proizvodima nalazi mleko. Činjenica je da njihova tekstura podseća na ovaj napitak, ali  Aleks Pedžet, kozmetički hemičar, objašnjava da mlečni proizvod najčešće sadrži sastojke rastvorljive u ulju i vodi, a kombinacija ta dva sastojka štiti kožnu barijeru.

Poznato je da pravo mleko može da smiri brojne iritacije i upale, kao ne primer reakciju na otrovni bršljan, a "mlečni" proizvodi za negu kože rade isto. Doktor Nausbaum napominje da je takva tekstura pogodna i dovoljno lagana da se utopi u kožu bez da začepi pore. Bela boja, poput mlečne, nastaje zbog emulgovanja vode i ulja i nisu potrebni aditivi kako bi se postigao takav izgled. 

shutterstock.com

Mleka za kožu imaju pozitivan efekat na osetljivu, suvu i kožu kojoj je narušena zaštitna barijera.

Kako koristiti mleko za kožu u svojoj rutini?

Umesto gela i pene za čišćenje lica, koži će vviše prijati mleko za čišćenje. Takođe, neku tešku zimsku kremu možete zameniti sa nekom na mlečnoj bazi, koja će kožu održavati dovoljno hidriranom, ali bez osećaja lepljivosti. Većina žena se danas oslanja na proizvode sa svilenkastom teksturom koja nežno uklanja šminku i nečistoću sa lica, a to se odnosi i na mlečne tonike koji su odličan pripremni korak za ostatak rutine.

Stručnjaci koji se bave lepotom, napominju da je korišćenje manje od pet proizvoda za negu kože u  svakodnevnoj rutini praktično neprihvatljivo, uključujući i kremu za sunčanje. Oni napominju da korišćenje mlečnog losiona u rutini čišćenja kože, čini je mekšom i manje sklonu crvenilu. Nakon tuširanja, naročito u ovim vrelim danima savetnici za lepotu preporučuju negovanje tela nanošenjem putera i losiona sa mlečnom teksturom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)