Lice

JEFTINA NEGA KOJU HVALE I HOLIVUDSKE ZVEZDE: Ovo ulje svi koristimo, ali jedna kategorija dama nikako ne bi trebalo da ga stavlja na lice

Za negu treba koristiti isključivo devičansko nerafinisano ulje koje je zadržalo sva svoja blagotvorna prirodna dejstva.

09.07.2023 10:00

JEFTINA NEGA KOJU HVALE I HOLIVUDSKE ZVEZDE: Ovo ulje svi koristimo, ali jedna kategorija dama nikako ne bi trebalo da ga stavlja na lice
Shutterstock

Nega kože danas je prirotet većine žena, jer nema tog zahvata koji može da obezbedi lep i blistav ten. Iako su danas u ponudi razni bjuti tretmani sve više dama se okreće prirodnim preparatima koji dokazano ne izazivaju alergijske reakcije. 

Jedan od prirodnih proizvoda u čiju efikasnost se kunu čak i holivudske zvezde je kokosovo ulje. Iako se ranije uglavnom koristilo isključivo za negu kose, kokosovo ulje se pokazalo i kao odličan preparat za kožu. Ovo ulje ima antibakterijska i antiupalna svojstva što ga čini odličnim izborom za negu kože lica i tela, piše Ju - es- tudej. 

Šta treba da znate o kokosovom ulju?

Kokosovo ulje se cedi iz svežeg ili sušenog kokosovog mesa belog dela ploda. Biljna mast se proizvodi u rafinisanoj i nerafinisanoj verziji poznatoj kao devičansko ulje. Ulje se cedi iz kokosovog mesa ako se ne podvrgava daljoj preradi zbog čega zadržava sva svoja svojstva.

S druge strane, rafinisano kokosovo ulje se podvrgava preradi kako bi postalo neutralizovano i izbeljeno sve dok ne dobije belu boju i teksturu putera. Prema rečima stručnjaka rafinisana verzija je bolja za kuvanje, dermatolozi preporučuju za negu kože preporučuju devičansko odnosno nerafinisano kokosovo ulje.

Pixabay

Kokosovo ulje je prnašlo svoju primenu u ishrani ali je sve popularnije i na polju lepote kod žena

 

Redovnim korišćenjem kokosovog ulja, kako se veruje, umanjuju se znakovi starenja a već postojeće bore postaju mekše. Ovo čarobno ulje pozitivno utiče na tamne fleke, umirivanje blage kožne lezije, pospešuje zarastanje kalših rana i ogrebotina na koži, a nezamenljivo je za opekotine uključujući i one nastale usled prekomernog sunčanja. Studije su pokazale da kokosovo ulje može pomoći u sprečavanju gubitka vlage i zaštite od spoljnih faktora  kao što su hemikalije i alergeni. 

Kako utiče na kožu?

Stanje kože je jedan od najvažnijih pokazatelja dobrog zdravlja. Mnoga istraživanja su pokazala da bilo kakav poremećaj vezan za najveći organ ljudskog tela može uticati čak i na mentalno zdravlje.

Kokosovo ulje, kako ističu stručnjaci za Insajder, može da pomogne i kod pojedinih kožnih oboljenja kao što su atopijski dermatitis ili ekcem. 

pexels.com

Mnogi proizvodi za negu lica i tela napravljeni su na bazi kokosa ali ulje u svom originalnm obliku je pravi tretman za vašu kožu

 

Uma Naido autorka knjige "Ovo je vaš mozak na hrani" takođe hvali protivupalne prednosti kokosovog ulja i dodaje da ovo ulje može pomoći i kod drugih dermatoloških poremećajima jer "podmazuje i umiruje kožu". Kokosovo ulje takođe pruža zaštitnu barijeru protiv iritacija iz okoline i štetnih mikroorganizama ali ne pruža zaštitu od sunčeve svetlosti i neće vas zaštititi od UV zraka prilikom sunčanja, ali umiruje kožu nakon preteranog izlaganja suncu posebno na moru.

Da li treba koristiti kokosovo ulje na licu?

Kokosovo ulje ima brojne prednosti i dobro je za mnoge tipove kože, ali postoje osobe kojima smeta njegova masna struktura pa ga treba izbegavati posebno za lice. Ovo se posebno odnosi na one koji prirodno imaju masniju kožu, pa im dodatna masnoća iz kokosovog ulja ne treba. Da biste izbegli moguće probleme stručnjaci preporučuju da treba početi sa vrlo malom količinom kako bi videli da li vam odgovara i kako koža reaguje na kokosovo ulje pre nego što nanesete na kompletno lice. 

Shutterstock

Kokosovo ulje može biti pravi eliksir za kožu, međutim, ko je lice sklono aknama i bubuljicama treba ga izbegavati savetuju stručnjaci

 

Iako ga mnogi velikodušno nanose na kožu i kosu, treba znati da kokosovo ulje nije na bazi vode i da ga ne treba nanositi svuda.

Tara Šmit, registrovani dijetetičar napominje da ga treba izbegavati na licu i drugim mestima sklonim aknama. Ona ističe da postoji verovatnoća da bi ovo ulje moglo da začepi pore i time samo dodatno pogorša stanje kože na licu ili u predelu gde se pojavljuju bubuljice.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)