Lice

DERMATOLOZI REŠAVAJU DILEMU OKO UPOTREBE POPULARNOG SREDSTVA PROTIV BORA: Efekti su kratkotrajni, opasnosti velike a jedna kategorija devojka nikako ne bi trebalo da ih koriste

Veruje se da ovo sredstvo umanjuje fine linije oko očiju tokom noći, ali stručnjaci savetuju oprez

03.07.2023 13:00

DERMATOLOZI REŠAVAJU DILEMU OKO UPOTREBE POPULARNOG SREDSTVA PROTIV BORA:  Efekti su kratkotrajni, opasnosti velike a jedna kategorija devojka nikako ne bi trebalo da ih koriste
Shutterstock

Mnogi tretmani mogu da smanje pojavu bora ili druge znakove starenja. Pored botoksa, filera i drugih načina borbe protiv bora sve su popularniji manje invanzivne metode. Silikonski flasteri ili flasteri protiv bora kako ih još zovu postali su viralni na TikToku kada su pojedine žene podelila svoja iskustva tvrdeći da je ovo najefikasniji način za brobu protiv starenja i alternativa za botoks. 

Tim povodom oglasili su se i stručnjaci koji su objasnili kako silikonski flasteri utiču na lice. Prema rečima dermatologa Emili Vud ovi flasteri zaista mogu da utiču na smanjenje sitnijih linija oko očiju. 

pexels.com

Stručnjaci napominju da silikonski flasteri daju efekte ali kratkoročne

 

- Silikonski flasteri se mogu naneti tokom noći dok spavamo da bi se poboljšao izgled sledećeg dana. Takođe je u trendu stavljati silikonske flastere oko tzv. "vraninih nogu" odnosno finih linija oko očiju, što može smanjiti pojavu ovih bora - rekla je dr Vud.

Flasteri mogu pokriti velike površine na licu, a korisnici TikToka ih koriste uglavnom za tretmane ispod očiju i u predelu čela gde su bore naučljivije. Doduše, pojedine dame ih koriste kako bi izgladile bore na vratu.

Kako je objasnila dr Vud korišćenje silikonskih flastera na licu utiče i na hidrataciju kože čuvajući je od isušivanja. Međutim, kako je ona naglasila treba uzeti u obzir i mogućnost alergijske reakcije na ovu vrstu flastera, pa je preporuka da se konsultujete sa lekarom specijalistom pre korišćenja ove vrste podmlađivanja.

Prema rečima njene koleginice Mari Alis Mine sličan efekat se postiže i mazanjem vazelina u noćnoj rutini nege kože.

shutterstock.com

Žene godinama pribegavaju kremama i raznim tretmanima kako bi prve znakove starenja umanjile

 

Kome se ne preporučuje?

I dok pojedini dermatolozi tvrde da silikonski flasteri protiv bora imaju efekta, ima i onih koji su kategorički protiv ovakve vrste podmlađivanja. Prema rečima ovih drugih efekti su vrlo kratkotrajni a moguće posledice vrlo pogubne za kožu. 

Prema rečima stručnjaka ove flastere apsolutno treba da izbegavaju osobe koje imaju problem sa aknama jer mogu samo da dodatno pogoršaju situaciju. Ukoliko se odlučite da koristite silikonske flastere protiv bora dermatolozi preporučuju one napravljene od medicinskih silikona koji su testirani i bezbedni za upotrebu. 

Stručnjaci takođe savetuju da se proizvodi pre same upotrebe testiraju na manjoj površini kože kako bi ste bili sigurni da neće biti negativnih reakcija i nus pojava.

Da biste što duže zadržali mladalački izgled dermatolozi savetuju izbegavanje izlaganja suncu ili korišćenje krema za visokim faktorom za zaštitu od sunca. Prema njihovim rečima najveći neprijatelj kože je pušenje pa se apsolutno treba odreći ove nezdrave navike.

Pored nege za zdravlje kože neophodan je unos dovoljno vode i uravnotežena ishrana utiču na izgled našeg lica, ali i celokupnog zdravlja organizma. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)