Odrasli

OVO SVI JEDEMO UVEČE, A NISMO NI ZNALI DA ZBOG TOGA BUDNI DOČEKAMO ZORU: Stručnjaci otkrivaju koje su to namirnice koje treba izbegavati pre spavanja (FOTO)

Oni su dodali da i velike porcije mogu poremetiti san.

21.09.2023 20:00

OVO SVI JEDEMO UVEČE, A NISMO NI ZNALI DA ZBOG TOGA BUDNI DOČEKAMO ZORU: Stručnjaci otkrivaju koje su to namirnice koje treba izbegavati pre spavanja (FOTO)
Pixabay.com

Iako sve nas nekada "sila" vuče ka frižideru, kasnu večeru treba izbegavati. Prema rečima stručnjaka, telo pretvara hranu u energiju koju ne koristimo dok spavamo i koja se skladišti kao telesna mast. Iako postoje namirnice koje je sasvim u redu konzumirati uveče i koje vam neće odložiti spavanje, stručnjaci poručuju da, koliko god je moguće, izbegavamo da jedemo prekasno uveče. 

Ukoliko vam je teško da zaspite stručnjaci za spavanje u Beneden Heltu su otkrili namirnice koje je najbolje izbegavati uveče. Oni su dodali da i velike porcije mogu poremetiti san, prenosi britanski San.

Čokolada

Mnogi znaju da je poželjno izbegavati čaj ili kafu pre spavanja jer bi visok nivo kofeina mogao da nam da energiju umesto da telo pripremi za san. Visok nivo kofeina nalazi se i u čokoladi i zbog toga se preporučuje da se ona izbegava pre spavanja i da je loš izbor pogotovo zbog šećera.

pexels.com

Konzumiranje namirnica poput čokolade ili kolača u kasnim satima može dovesti do busnosti zbog višeg nivoa kofeina

Sir

Iako je grickanje sira mnogima omiljena aktivnost uveče, ova kremasta užina je zapravo jedna od najgorih namirnica koju možete jesti pre spavanja. Stari sir sadrži aminokiseline poznate kao tiramin zbog čega se osećamo budno. Tiramin čini da naša nadbubrežna žlezda oslobađa hormon "bori se ili beži" zbog čega se osećamo i budnije. To važi i za suvo meso, feferone i slaninu.

Začinjene stvari

Začinjena hrana kao i ljuti sos ili senf mogu da ometaju regulaciju temperature tela i da naprave "haos" u satima budnosti. Pored toga što mogu podići temperaturu, za varenje začina potrebni su visoki nivoi energije što čini dubok san nemogućim.

pexels.com

Začinjena hrana mogla bi da poremeti temperaturu ali i stvara problem sa varenjem

Sladoled

Postoji razlog što se koristi termin "navala šećera" jer previše slatkih stvari dovodi do skoka nivoa šećera u krvi jer može izazvati poremećen san. Prema Heltlajnu hrana poput sladoleda, kolača i keksa može uzrokovati skok i pad šećera u krvi što izaziva oslobađanje hormona poput adrenalina i kortizola, što dovodi do anksioznosti, gladi i razdražljivosti. Iako se zbog ovoga možda osećate pospani kasnije ta hrana može dovesti do promene u hormonima i da se probudite kasnije.

Čips

Mnogima je čips omiljena grickalica iz razloga što u sebi sadrži so. Previše soli može da dehidrira telo i da zadržava vodu što dovodi do umora. Studija Evropskog endokrinološkog društva pokazala je da slana hrana poput čipsa i orašasth plodova može dovesti do poremećenog sna. Poželjno je držati se slane hrane najmanje dva do tri sata pre spavanja, ako vam je dobar san neophodan.

Ono što stručnjaci preporučuju kao zdravu hranu koja se može jesti pre spavanja su trešnje ili sok od trešnje jer voće prirodno sadrži melatonin. To isto važi i za sirovi med koji je najpoželjnije konzumirati sa toplom vodom i limunom. Banane se takođe preporučuju kao hrana pre spavanja jer sadrže magnezijum koji opušta mišiće i smiruje telo kao i bademi. Ćuretina je takođe bogata triptofanom koji se smatra prirodnim regulatorom raspoloženja.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)