Odrasli

DA LI SU VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI OPASNIJI OD ŠEĆERA: Stručnjaci objasnili koje su posledice dugotrajnog korišćenja ovih sintetičkih supstanci, oglasila se i SZO!

Kako upozoravaju lekari posledice intenzivnog korišćenja ovih proizvoda može biti vrlo štetno.

07.09.2023 15:02

DA LI SU VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI OPASNIJI OD ŠEĆERA: Stručnjaci objasnili koje su posledice dugotrajnog korišćenja ovih sintetičkih supstanci, oglasila se i SZO!
pexels.com

Šećer spada u red štetnih namirnica i prema rečima nutricionista treba izbegavati upotrebu belog šećera. U želji da da štetne namirnice zamene alternativnim rešenjem mnogi koji ne mogu bez šećera koriste veštačke zaslađivače. Međutim, kako ističu stručnjaci u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) veštački zaslađivači mogu biti opasniji od belog šećera. 

Kako je objavljeno na sajtu SZO mnoge veštačke zamene za šećer nisu zdrave i korisne, a kao je saošteno pojedine namirnice bogate veštačkim zaslađivačima mogu biti čak i kancerogene. 

Dr Sem Megali slikovito je objasnio kakve potencijalne opasnosti nosi upotreba veštačkih zaslađivača.

1. Uticaj na regulaciju šećera u krvi 

Prema rečima dr Megalija jedna od važnih karakteristika veštačkih zaslađivača je njihova sposobnost da poremete metaboličke procese u telu. Pojedine studije su potvrdile da ovi zaslađivači mogu da izazovu insulinski odgovor u organizmu što može zbuniti telo. Pored toga utiču i na regulaciju šećera u krvi i mogu izazvati potencijalno insulinsku rezistenciju i dijabetes tipa 2. 

2. Unos više kalorija

Veštački zaslađivači imaju tendenciju da stimulišu organizam da jede veće porcije i što više slatkiša. Ovaj začarani krug može ometati naše napore da se pridržavamo pravila zdrave ishrane. Nutricionisti preporučuju zamenu dijetalnih gaziranih pića koji su sve češće prepuni veštačkih zaslađivača prirodnim sokovima od svežeg voća. Iako je po rečima stručnjaka voda najbolji izbor, za one koji vole da piju još nesto prirodni sokovi ili čajevi su najbolja opcija.  

facebook/printscreen-Twisted

Želja za slatkišima i više kalorija je veća konzumiranjem veštačkih zaslađivača, poručuju stručnjaci

 

3. Žudnja za slatkim

Veštački zaslađivači su sintetčka zamena za šećer, i kao najveća njihova prednost ističe se to što ne sadrže kalorije za razliku od običnog šećera. Zbog toga se veruje da su dobra opcija ukoliko pokušavate da smršate. Međutim, svi veštački zaslađivači su mnogo puta slađi od običnog šećera i potrebna je samo mala količina zaslađivača da zameni kašiku šećera. Ali, što duže koristite veštačke zaslađivače vremenom ćete povećavati njegovu količinu. Pošto se percepcija za slatkim menja to dovodi do povećane žudnje za slatkišima što za posledicu ima bezuspešan pokušaj da smršamo.

4. Osetljivost creva

Mikrobiom je zajednica mikroorganizama koji žive u našem digestivnom traktu i ima vitalnu ulogu u našem zdravlju jer direktno utiču na imunitet. Doktor Megali napominje da su nedavna istraživanja pokazuju kako veštački zaslađivači mogu da poremete crevni mikrobiom, što za posledicu može imati probleme sa varenjem, slabljenje imuniteta čak i određene mentalne probleme. On naglašava da je bolje osloniti se na prirodne šećere iz voća ili meda. Ova hrana nudi osim zadovoljavanja naše žudnje za slatkim ima i hranljive materije koje su potrebne organizmu. 

shutterstock.com

Crevni mikrobiom postaje osetljiv nakon dugotrajnog i intenzivnog konzumiranjem zaslađivača

5. Neurološki problemi

Prilikom konzumiranja slatkiša mozak luči endorfinim ili hormon sreće. Kako upozoravaju stručnjaci dugotrajno i intenzivno korišćenje veštačkih zaslađivača može da dovede do promena u mozgu zbog čega dolazi do smanjenja lučenja endorfina što za posledicu može imati da se osećamo nsrećno i depresivno. kako naglašavaju nutricionisti uravnoteženi način ishrane je ključ za zdravlje, ali i dobro raspoloženje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)