Odrasli

STALNO ŠMRCATE ILI IMATE ČESTA KRVARENJA IZ NOSA: Ovo mogu biti simptomi ozbiljnih bolesti, a evo kad bez odlaganja treba da odete kod lekara

Gljivična infekcija u respiratornom sistemu je veoma ozbiljna i zahteva hitnu medicinsku negu.

04.09.2023 16:20

STALNO ŠMRCATE ILI IMATE ČESTA KRVARENJA IZ NOSA: Ovo mogu biti simptomi ozbiljnih bolesti, a evo kad bez odlaganja treba da odete kod lekara
Shutterstock

Česte alergije, problemi sa sinusima ili prehlade najčešći su uzrok stalnog šmrcanja i problema sa nosem. Ako uz to povremeno ili često imate i krvarenje iz nosa to može biti znak za uzbunu, odnosno da je vaše zdravstveno stanje možda ozbiljnije nego što vi to mislite.

Kako su za britanski San objasnili lekari stalno šmrcanje, ali i oštećenje čula mirisa mogu mnogo toga da kažu o zdravlju pluća, pa čak i mozga. Doktori upozoravaju na šest ozbiljnih stanja koji kao jedan od simptoma imaju stalno šmrcanje ili povremeno krvarenje iz nosa i kad bez odlaganja treba da se javite lekaru.

Pixabay

Često krvarenje iz nosa znak je slabih krvnih sudova

1. Krvarenje iz nosa

Često krvarenje iz nosa znak je slabih krvnih sudova koji lako pucaju. Česta krvarenja mogu da ukazuju i na naslednu bolest poznatu pod imenom hemoragijska teleangiektazija. U pitanju je poremećaj zidova krvnih sudova kao što su mali krvni sudovi, kapilari i venule koji su u pojedinim segmentima izgrađeni samo od endotelnih ćelija, dok se kolagena vlakna nalaze u tragovima. Usled slabosti oni često pucaju i izazvijau krvarenje. Ova krvarenja mogu se dešavati spolja ali i unutar organizma, pa ako često krvarite iz nosa potražite pomoć lekara koji će utvrdi uzrok i proveriti stanje krvnih sudova. Slabi krvni sudovi ukoliko su smešteni u, recimo,  mozgu mogu da dovedu do moždanog udara i ozbiljnih posledica po zdravlje i život pacijenta.

2. Ne osećate mirise

Nos je važan organ koji detektuje mirise i ukoliko primetite da ne osećate mirise kao ranije to može biti i znak dijabetesa. Ova hronična bolest doprinosi narušavanju čula mirisa usled povišenog nivoa šećera u krvi. Simptomi dijabetesa dugo mogu biti prikriveni ili pripisivani drugim oboljenjima. Ukoliko se ne leči dijabetes može da izazve oštećenje nerava poznato kao neuropatija za koju se veruje da je uzrok gubitka čula mirisa.

Ovo stanje može biti trajno.

3. Problemi sa mozgom

Osim gubitka čula mirisa može se desiti da namirišete nečega čega nema. Miris može biti prijatan ili gadan, može mirisati iz samo jedne nozdrve. U pitanju je poremećaj pod imenom parosmija koji nastaje kad receptor mirisa u nosu ne detektuje miris i ne šalje informaciju u naš mozak kako bi trebalo. Parosmija se javlja kada nešto krene naopako u mozgu. Ukoliko je uzork virus najčešće prolazi posle izvesnog vremena, ali ako traje duže vreme razlog može biti povreda glave, lekovi ili tumor mozga pa potražite pomoć lekara.

Pixabay

Plućna aspergiloza je ozbiljna bolest i zahteva hitno medicinsko lečenje

4. Infekcija

Ako ste uočili žućkasti iscedak iz nosa to je znak da se telo bori protiv infekcije. 

- Žuta boja je rezultat toga što se bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcije izbacuju sa vašom sluzom - objasnila je farmaceut Rita Gelani.

Organizam se sa infekcijom najčešće izbori u roku od pet do sedam dana. Ikoliko se stanje ne popravi nakon toga uzrok može biti nešto drugo, pa potražite pomoć lekara.

5. Gljivična infekcija

Pojava crnog sekreta iz nosa može biti znak ozbiljne gljivične infekcije u plućima poput aspergiloze. U pitanju su gljivice koje su široko rasprostranjene u prirodi a u pluća dospevaju kad se udahnu spore ovih gljivica. Prema rečima lekara većina ljudi nije ni svesna da svakodnevno udiše ove spore, a razboleće se oni koji imaju oslabljen imuno sistem ili plućne bolesti.

Simptomi aspergiloze pluća su:

  • groznica
  • bol u grudima
  • iskašljavanje krvi 
  • kratak dah

Gljivična infekcija u respiratornom sistemu je veoma ozbiljna i zahteva hitnu medicinsku negu. Može izazvati dugotrajno oštećenje pluća.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)