Odrasli

OVIM TOKSIČNIM MIRISIMA IZLAŽEMO SE TOKOM VOŽNJE KOLIMA: Naučnici tvrde da izazivaju teška oboljenja (FOTO)

Koncentracija štetnih hemikalija koja isparavaju iz novog automobila dodatno se pojačava ukoliko su kola parkirana na suncu.

20.04.2023 15:00

OVIM TOKSIČNIM MIRISIMA IZLAŽEMO SE TOKOM VOŽNJE KOLIMA: Naučnici tvrde da izazivaju teška oboljenja (FOTO)
shutterstock.com

Miris novog automobila je jedinstven i neponovljiv reći će svaki ljubitelj četvorotočkaša. Međutim, naučnici sa Harvarda i Univerziteta u Pekingu upozoravaju da upravi miris novog auta koji u njemu ostaje najmanje šest meseci može dovesti do teških oboljenja uključujući i čak i kancer. 

Oni su proučavali vazduh u novom autu koji je 12 dana bio parkiran napolju i došli do šokantnih rezultata. Koncentracija štetnih hemikalija koja isparavaju iz novog automobila dodatno se pojačava ukoliko su kola parkirana na suncu.

shutterstock.com

Ljudi nisu ni svesni koliko su opsana isparenja iz novog auta

Toksična aroma

Prema rezultatima ovog istraživanja, nivo formaldehida, za koji se zna da je kancerogen, premašio je u novim automobilima nacionalni nivo bezbednosti po ljude. Pored ove opasne hemikalije u novim kolima se nalazi i velika koncentracija acetaldehida koji je u svojoj koncentraciji daleko premašio sve dozvoljene granice za bezbednost ljudskog zdravlja.

- Ova zapažanja povećavaju mehanizam funkcionisanja emisije štetnih gasova i isparenja kojima su izloženi vozači u novim automobilima – piše između ostalog u studiji koju je objavio jedan specijalizovani časopis za medicinske nauke.

Prethodno istraživanje je pokazalo da vožnja od samo 20 minuta u novim kolima izlaže ljudski organizam rizicima od udisanja formaldehida. Rizici rapidno rastu ukoliko se duže putuje posebno prilikom svakodnevnog odlaska i povratka kolima s posla.

Prema rezultatima, a do kojih su došli kineski naučnici, udisanje ovih opasnih hemikalija povećava rizik od oštećenja jetre i bubrega, čak može dovesti i do kancera.

Naučnici smatraju da koktel opojne arome novog automobila je zapravo vrlo toksičan posebno kad su u pitanju isparenja iz kontrolne table, volana i sa sedišta.

Foto: Shutterstock

Toksična isparenja u novom automobilu ostaju i do šest meseci

Kako izbeći otrovni miris?

Da biste izbegli ili bar umanjili opasnost od udisanja ovih otrovnih hemikalija u novom autu stručnjaci predlažu nekoliko načina zaštite.

  • izbegavajte da u prvih šest meseci auto izlažete toploti i ne ostavljajte ga na suncu zato što toplota dodatno utiče na povećanje emisije štetnih gasova
  • auto redovno i dobro provetravajte posebno pre nego što sednete u njega kako biste započeli vožnju
  • koristite štitnike za šoferšajbne kako biste sunčevu svetlost i toplotu držali podalje od instrument table i održavali koliko je moguće nižu temperaturu u automobilu
  • održavajte svoj auto čistim zato što se hemikalije lepe za čestice prašine i na taj način se lakše unose u organizam. Redovno usisavajte sedišta i podove, a kontrolnu tablu brišite mekom krpom od mikrofibera koja prikuplja prašinu

BONUS VIDEO:

Komentari (0)