Tetka Saveta

DA LI ZNATE ČEMU SLUŽE CRNE TAČKICE NA ŠOFERŠAJBNI? Izuzetno su važne i mogu vam spasiti život (FOTO)

One nisu postavljene iz estetskih razloga već imaju važnu ulogu za bezbednost vožnje.

11.02.2023 13:00

DA LI ZNATE ČEMU SLUŽE CRNE TAČKICE NA ŠOFERŠAJBNI? Izuzetno su važne i mogu vam spasiti život (FOTO)
Foto: Shutterstock

Uprkos tome što većina vozača svaki dan gleda kroz vetrobransko staklo automobila malo ko obraća pažnju na crne tačkice na samoj ivici prednjeg stakla. Ove tačkice vozači najčešće ni ne primećuju, čak ni oni koji imaju višegodišnje vozačko iskustvo. Međutim, one su izuzetno važne i nisu slučajno baš na tom mestu, a verovali ili ne, igraju značajnu ulogu u bezbednoj vožnji auta.

shutterstock.com

Mnogi vožači nisu imali pojma čemu sluče ove tačkice uz vetrobranskog stakla

Polemika na mrežama

Polemika oko ovih tačaka na šoferšajbni povela se na društvenoj mreži Redit kada su mnogi vozači prvi put saznali čemu zapravo služe.

- Ove tačke po ivici šoferšajbne imaju vrlo važnu funkciju i bez njih bi vožnja automobila bila vrlo opasna. One služe kako bi se ravnomerno rasporedila temperatura u autu i smanjila optička distorzija. Naime, ostala stakla u autu se zagrevaju mnogo brže u odnosu na vetrobransko čime dolazi do optičkog izobličavanja linija na putu koje vozači prate. Ove crne tačke služe u smanjenu ovog fenomena - objasnio je jedan od stručnjaka za automobile. 

On je naglasio da to nije njihova jedina svrha. Ove crne tačkice na šoferšajbni auta imaju veoma važnu ulogu u držanju prednjeg stakla na mestu.

- One služe kao kontaktna tačka između stakla i lima automobila. To je zapravo crna keramička boja koja drži prozor na mestu i prikriva lepak. Boja je takođe zapečaćena u staklo, što je čini neuništivom. Imaju i estetsku ulogu ali i funkciju da prelaz između spoljne okoline i unutrašnjosti automobila kad se gleda kroz staklo bude suptilniji i lakši za oči. Osim ovoga, crne tačkice služe kao dodatna zaštita od sunčevih zraka tokom vožnje auta - dodao je ovaj stručnjak.

Usledili su brojni komentari iznenađenih vozača.

- To je tako jednostavno a tako brilijantno -
- Zapanjen sam koliko toga sam danas naučio -
- Ovo potpuno ima smisla. Svaka čast onome ko je ovo smislio - bili su samo neki od komentara na mrežama.   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)