Tetka Saveta

KOLIKO JE POTREBNO DA SE NAPUNI AKUMULATOR: Eksperti otkrivaju koju grešku prave svi vozači! (FOTO)

Niske temperature mogu pogubno uticati na automobile i njihove delove.

01.01.2023 17:31

KOLIKO JE POTREBNO DA SE NAPUNI AKUMULATOR: Eksperti otkrivaju koju grešku prave svi vozači! (FOTO)
shutterstock.com

Hladno vreme i niske temperature, posebno preko noći, mogu nepovoljno uticati na naše automobile. Zbog toga je u ovo doba godine bitno posvetiti se njihovom održavanju više nego u prethodnom periodu. Kako ne biste imali neželjene troškove, posebno u doba praznika kada smo već trošili više nego što smo planirali, obratite pažnju na ključne probleme. Naime, prva od stvari koja je na udaru u zimskim danima jeste akumulator automobila. 

shutterstock.com

Proverite automobil pre nego što krenete na put

 

Ako već primećujete da vaš automobil otežano pali, uputite se kod majstora i ne čekajte poslednji čas. Akumulatori najčešće stradaju usled mraza, a njihova zamena košta vas najmanje 11.000 dinara, u zavisnosti od jačine koja je potrebna za vašeg četvorotočkaša. 

Međutim, ako ste se već suočili sa ovom nemilom situacijom, bitno je da znate koliko je potrebno da kola budu u voznom angažmanu kako bi se akumulator napunio

Kako naglašava nemački auto-klub (ADAC), važno je voziti neko duže vreme u jednom potezu bez gašenja motora.

shutterstock.com

Novi akumulator košta će vas oko 100 evra

 


Naime, intenzitet punjenja zavisi od nekoliko faktora. među kojima su sama starost i kapacitet akumulatora, trenutno stanje, mogućnosti alternatora, spoljni faktori (temperatura) i sl. Generalni savet je da bi pola sata vožnje moralo da bude dovoljno, a u lošim uslovima i čitav sat, ističe HAK Revija. Ono što je svakako bitno jeste to da vozite bez prekida.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)