Tetka Saveta

VOZAČI, EVO KAKO DA NAJBRŽE ODLEDITE AUTOMOBIL: Stručnjaci otkrivaju trikove koji će vam biti neophodni ove zime!

Kao zaštita za brisače mogu da pomognu stare čarape dok retrovizore zaštitite plastičnim kesama

17.12.2022 10:02

VOZAČI, EVO KAKO DA NAJBRŽE ODLEDITE AUTOMOBIL:  Stručnjaci otkrivaju trikove koji će vam biti neophodni ove zime!
shutterstock.com

Niske zimske temperature neminovno dovode do toga da se stakla na vašem automobilu zalede. Još ukoliko je napadao i sneg, eto problema kako očistiti stakla pre nego što sednete za upravljač svog vozila.

Pixabay.com

Vozači znaju koliko je naprono čistiti zavejan auto ujutru pre odlaska na posao

Jednostavni trikovi

Većina vozača zna koliko je dosadno dok ujutru čiste zaleđena stakla na automobilu pre nego što ga upale da bi se odvezli na posao. Uz to rizikujete da vam se smrznu ruke dok uporno stružete led sa stakla posebno sa šoferšajbne.

Srećna republika vam donosi 5 jednostavnih trikova kako da brzo i lako očistite auto od leda i snega, zaštitite retrovizore ali i lako otključate zamrznutu bravu na vašim kolima.

1. Štitnici za sunce

Mnogi vozači ne znaju da štitnici za sunce koje koristite da zaštitite svoje oči tokom leta mogu biti vrlo korisni i zimi. Dovoljno je da spustite ove štitnike koji će zavoriti ventilaciju upalite auto i za tili čas sneg i led će sam spadati sa šoferšajbne.

2. Čarape

Iskoristite stare dugačke čarape koje ćete uveče navući na brisače. Na ovaj način ćete sprečiti da se voda za brisače na prednjem vetrobranskom staklu zamrze. Naime, ova tečnost za brisače često se nakuplja upravo na brisačima tokom noći, zaledi se i onda je ujutru zaista teško odvojiti ih od stakla kako biste ga očistili. Ukoliko na brisače navučete čarape ujutru ćete ih lakše odvojiti od stakla šofešajbne pa ćete brže i lakše očistiti samo staklo od snega i leda.

Pixabay.com

Čišćenje zaleđene  šoferšajbne je dosadan i naporan posao

3. Pena za brijanje

Da li ste znali da pena za brijanje može da spreči da se stakla na vašem automobilu zamagle i smrznu. Dovoljno je da na krpu od mikrofibera stavite malo pene za brijanje i obrišete vetrobransko staklo spolja i iznutra. Ovo će sprečiti nakupljanje vode i zamagljivanje ali i nakupljanje veće količine leda na staklima.

4. Plastična kesa

Za čišćenje leda i snega sa stakala automobila može da vam pomogne i obična plastična kesa. Ovo se pre svega odnosi na retrovizore koje treba pokriti kesama kako bi se sprečilo skupljanje leda na njima. Plastična kesa je neka vrsta izolatora koja će sprečiti nakupljanje leda na retrovizorima a vama uštedeti dragoceno vreme prilikom jutarnjeg  čišćenja stakla automobila od snega i leda. Neophodno je dobro pričvrstiti kese oko retrovizora i oni će biti zaštićeni.

5. Sredstva za dezinfekciju

Većina vozača se tokom zime sreće i sa problemom smrznutih brava od vrata. Ukoliko pokušate da na silu ugurate ključ u bravu može se dogoditi da se ključ slomi i eto nepotrebnih dodatnih troškova. Da biste ovo izbegli jednostavno isprskajte ključ sa sredstvom za dezinfekciju ruku. Većina sredstava sadrži alkohol koji će bez problema otopiti led u bravi pa ćete brzo i lako otključati vrata automobila.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)