Tetka Saveta

TRI EFIKASNA NAČINA ZA UKLANJANJA FLEKA OD CRNOG VINA: Uživajte u omiljenom napitku bez stresa od mrlja (FOTO)

Uz hladno vreme dolazi i doba ispijanja kuvanog vina, a sa njim neizbežan stres od upornih fleka koje ostavlja gde god da kane.

16.12.2022 10:01

TRI EFIKASNA NAČINA ZA UKLANJANJA FLEKA OD CRNOG VINA: Uživajte u omiljenom napitku bez stresa od mrlja (FOTO)
shutterstock.com

Crno vino stotinama godina unazad jedno je od omiljenih napitaka svih slavlja. Praznični dani kao stvoreni su da se opustimo uz neku čašu ovog pića bogova, kako su ga nazvali. 

Nezavisno od toga da li pijete najbolje vino koje može da se priušti ili ste se odlučili za jeftiniju bocu, ako koja kapljica završi na tepihu, kauču ili garderobi kvalitet vina će vam biti najmanji problem.

Ipak, mnogi se kunu u tri efikasna sredstva koji će eliminasati uporne mrlje vina sa svih tkanina.

Pixabay

Vino uve završi na tkanini ili tepihu

 

MINERALNA VODA

Mineralna voda dugo je bila na glasu kao najbolje sredstvo za uklanjanje mrlja od vina ako tkaninu umočite s obrnute strane a zatim neprestano upijate papirnatim ubrusima. Još uvek nije sasvim jasno zašto je to slučaj, a nedavno je tim naučnika uspeo da otkrije samo da možda ima veze s mehurićima u mineralnoj vodi.

BELO VINO I SODA BIKARBONA

Kako biste mrlju izvukli iz tepiha najprije je natopite belim vinom (kako bi se boja razredila) a zatim namažite pastom od sode bikarbone (promer sode bikarbone i vode neka bude 3:1). Ostavite pastu da deluje sat vremena ali pripazite da je sve vreme bude vlažna (po potrebi pošpricajte vodom). Mrlja bi trebalo da nestane.

shutterstock.com

Pena za brijanje kao spas za mrlje od vina

 

PENA ZA BRIJANJE

Pena za brijanje bi trebalo da spreči da se mrlja od vina upije u tkaninu. Lagano utrljamo penu, a zatim obrišemo toplom vodom i doslovno “obrijemo” mrlju.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)