Odrasli

ČESTO VAM SE POJAVLJUJU MODRICE PO NOGAMA: Ovo može biti simptom ozbiljnih bolesti, kao i problem sa zgrušavanjem krvi

Ove na prvi pogled bezazlene mrlje na koži mogu da ukazuju na razna oboljenja posebno kad se javljaju bez razloga.

29.08.2023 15:00

ČESTO VAM SE POJAVLJUJU MODRICE PO NOGAMA: Ovo može biti simptom ozbiljnih bolesti, kao i problem sa zgrušavanjem krvi
shutterstock.com

Prilikom udarca na koži se javljaju modrice.  Nastaju usled oštećenja malih krvnih sudova ili izlivanja krvi van krvnog suda. Uglavnom se javljaju kao posledica povreda ali nekada mogu biti i znak teških oboljenja.

Neki ljudi imaju osetljiviju kožu i krvne sudove pa modrice dobijaju češće i lakše od ostalih. Međutim, pojava ovih modrih pečata na koži može biti simptom i teških oboljenja kao što je poremećaj u zgrušavanju krvi, ređe kao znak melanoma.

Shutterstock

Česta pojava modrica po nogama može biti povezana sa teškim oboljenjima

Kad se javiti lekaru?

Kako objašnjavaju lekari sa čuvene klinike Majo većina modrica je bezopasna i nestaje bez lečenja posle izvesnog vremena. Stariji osobe, posebno žene sklonije su dobijanju modrica, zato što je koža tanja i s godinama se gubi deo zaštitnog masnog sloja koji pomaže u zaštiti krvnih sudova od povreda.

Na češću pojavu modrica mogu uticati određeni lekovi koji utiču na smanjenje sposobnosti zgrušavanja krvi, pre svega pojedini antibiotici, antidepresivi, kortikosteroidi ali i suplementi koji u sebi sadrže ginko bilobu koja ima efekat razređivanja krvi.

Kako upozoravaju stručnjaci sa Majo klinike česta pojava modrica može biti znak upozorenja i za neke teške bolesti. Lekaru se treba javiti u sledećim situacijama:

  • ako se modrice javljaju često i bez posebnog razloga
  • ukoliko ne prolaze duže od dve nedelje 
  • ako ste nedavno počeli da pijete novi lek
  • u slučaju otečenosti limfnih čvorova
  • ako je pojava modrica praćena noćnim znojenjem ili gubitkom težine     

Foto: Shutterstock

U slučaju da modrice ne prolaze same od sebe duže od dve nedelje potražite pomoć lekara

Modrice kao simptom 

Modrice posebno po nogama mogu biti simptom teških bolesti koje zahtevaju dugo i ozbiljno lečenje. Velike i bolne modrica koje se zovu hematomi nekada mogu biti znak ozbiljnije povrede, na primer, slomljene kosti. Hematom može biti i simptom krvarenja u telu koje zahteva lečenje. Učestaliji su kod osoba koje boluju od poremećaja zgrušavanja krvi odnosno kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji.

Česte modrice mogu da ukazuju i na nepravilno funkcionisanje trombocita, ali i na cirozu jetre posebno ukoliko osim modrica imate oticanje nogu i stomaka, žitilo i jak svrab kože. 

Neobjašnjiva pojava modrica na telu može biti i znak određenih autoimunih bolesti reumatoidni artritis i lupus. U svakom slučaju se modrice pojavljuju česti a posebno bez razloga najbolje je obratiti se lekaru kako bi se utvrdio razlog njihovog pojavljivanja.

BONUS VIDEO:  

Komentari (0)