Odrasli

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASAN TREND U MRŠAVLJENJU: Katastrofalne posledice koje dovode do paralize želuca (FOTO)

U pitanju je stanje koje usporava ili zaustavlja varenje i kretanje hrane iz želuca u tanko crevo.

29.07.2023 15:00

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASAN TREND U MRŠAVLJENJU: Katastrofalne posledice koje dovode do paralize želuca (FOTO)
shutterstock.com

Gojazni ljudi koji umaju problem da se oslobode viška kilograma spremni su gotovo na sve samo da bi smršali. Nakon hiruškog smanjivanja želuca sada je na red došao novi opasan trend, koji prema rečima stručnjaka, može imati katastrofalne posledice po zdravlje.

Kako piše Njujork post, u želji da smršaju, sve više gojaznih na sopstvenu ruku uzima lekove koji su namenjeni pri lečenju dijabetsa tipa 2

shutterstock.com

Nakon izvesnog vremena dobila je neobjašnjive simptome

Cena je previsoka

Kako je ispričala Džoani Najt iz Luizijane, ona se već godinama bori sa gojaznošću i probala je gotovo sve što postoji kako bi smršala, ali uzalud. Onda je na društvenim mrežama videla trend da sve više žena koristi lek koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, koji je inače namenjen dijabetičarima.

Na ovaj način se stvara osećaj sitosti zbog čega osoba nema potrebu za hranom.

- Nisam ni sanjala da će ovaj lek napraviti pakao od mog života. Volela bih da ga nikad nisam dodirnula, da nikada u životu nisam čula za to. Cena je previsoka - rekla je sa suzama u očima Džoani.

Ali, malo ko pa ni Džoani nije obraćala pažnju na opasne kontraindikacije koje ovi lekovi imaju i da posledice mogu biti katastrofalne ukoliko ih uzimaju osobe koje nisu dijabatičari i bez lekarskog nadzora.    

Nakon izvesnog vremena uzimanja lekova za dijabetičare na sopstvenu odgovornost, Džoani je imala neobjašnjive simptome. Kad god bi podrignula, a to se dešvalo često, njen dah je smrdeo na sumpor. Imala je iznenadne napade povraćanja koji su bili toliko jaki da je završila u bolnicu. 

- Endoskopija je pokazala da je moj želudac prepun stare hrane koja nije mogla da se prevari. Bila sam u šoku kad su mi lekari dijagnostikovali gastroparezu što praktično znači da sam paralizovala sopstveni želudac - dodala je ona.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje SAD, gastropareza je stanje koje usporava ili zaustavlja varenje i kretanje hrane iz želuca u tanko crevo. Paraliza želuca dolazi usled funkcionalnog poremećaja koji utiče na stomačne nerve i mišiće.

Ovo stanje usporava kontrakcije stomačnih mišića, čini ih slabijim i sporijim nego što bi trebalo da se svari hrana i prenese je u creva. Kao posledica toga hrana predugo ostaje u želucu. 
Nakon što su joj lekari ukazali pomoć Džoani je morala na hitnu operaciju želudačnog baj pasa kako bi mogla da jede bilo šta, a da ne povrati.

Shutterstock

Bol u stomaku je jedan od simptoma gastropareze

Simptomi i lečenje

Zbog sve učestalijih slučajeve paralize želuca ovim problemom se bavila i američka Uprava za hranu i lekove koja je potvrdila povećan broj pacijenata ali da ne mogu zvanično da utvrde da li su ovi slučajevi gastropareze izazvani lekovima za mršavljenje ili nekim drugim stanjem.

I proizvođači ovih lekova upozorili su da medikante nemanjene za pomoć pri lečenju dijabetesa tipa 2 nikako ne treba koristiti u druge svrhe, posebno ne na sopstvenu ruku jer mogu da izazovu brojne neželjene efekte kao što su zamagljen vid, oštećenje jetre, otkazivanje bubrega... 

Simptomi gastropareze su:

  • loše varenje
  • nadut stomak
  • brz i dug osećaj sitosti
  • bol u gornjem delu stomaka
  • mučnina i povraćanje
  • povraćanje celih komada nesvarene hrane
  • gubitak apetita
  • refluks kiseline i žgaravica
  • variranje šećera u krvi
  • zatvor

Gastropareza može biti izuzetno bolna, mada je to individualno za svakog pacijenta i njegov nivo bola. Lekari ne mogu direktno da poprave štetu nastalu usled paralize želuca, a za svakog pacijenta se pravi plan lečenja u zavisnosti od toga koliko je oštećenje. 

Lekar za svakog pacijenta, u odnosu na simptome, pravi plan lečenja, koji može da podrazumeva:

  • terapija ishranom/hidratacijom
  • hirurški zahvat
  • specifični tretmani za stanje koje uzrokuje gastroparezu

BONUS VIDEO:

Komentari (0)