Odrasli

PODOČNJACI NISU SAMO POSLEDICA NESPAVANJA! Evo zašto se još javljaju

Na spavanje odlazite u tačno određeno vreme i smatrate da svom telu obezbeđujete dovoljno odmora i sna, a opet ispod očiju su prisutni podočnjaci koji "ruže" vaš izgled.

29.09.2022 20:00

PODOČNJACI NISU SAMO POSLEDICA NESPAVANJA! Evo zašto se još javljaju
Foto: Shutterstock

Tamni krugovi oko očiju često su pokazatelji da se nismo naspavali i da se akumulira umor na našem licu. Iako smo se u zadnje vreme možda dobro naspavali, koristili neke kreme za oči, nije ni to pomoglo. Stručnjaci upozoravaju da su oni možda su rezultat nekog drugog stanja.

Izlaganje suncu i tamnjenje

Bespotrebno i preterano izlaganje suncu može da utiče na pojačano lučenje melanina, što dovodi do izraženijih krugova oko očiju. Ako je koža posebno tanka ili osetljiva, ovaj vid oštećenja kože može izazvati prevremeno starenje i samo pogoršati nastalu situaciju. Zbog toga, kao što važi za ostale delove tela tako i za kožu i područje oko očiju, treba biti oprezan. Stručnjaci stalno apeluju da se koriti adekvatna zaštitna krema kao i šešir i naočare koje će sprečiti prodiranje UV zraka.

shutterstock.com

Adekvatna zaštitna krema je neophodna kako bi se koža sačuvala od oštećenja i prevremenog starenja

 

Anemija

Nedostatak gvožđa u telu može se manifestovati tamnim kolutovima oko očiju što su znaci anemije. Svi oni kojima nedostaje ovaj mineral, imaju bled ten sa izraženim krugovima ispod očiju kao i sa izraženim kapilarima i venama po telu. Da bi se podigao nivo gvožđa stručnjaci savetuju unos crvenog mesa, lisnatog povrća a ako treba i suplemenata. Da bi se ono što bolje apsorbovalo najbolje je u kombinaciji sa vitaminom B12 i C.

Pixabay

Da bi se podigao nivo gvožđa treba unositi zeleno povrće

 

Alergije i intolerancija

Netolerancija na određenu hranu ili alergije koje mogu dovesti do raznih sinusnih infekcija, začepljuju disajne puteve i dovode do nakupljanja krvi u kapilarima ispod očiju što rezultira tamnim krugovima. Da bi se ublažilo ili eliminisalo ovo stanje preporučuje se korišćenje neti lonca ili čajnika koji će ispirati nosnu šupljinu. Netolerancija na određenu hranu može se utvrditi eliminacionom dijetom određenih proizvoda poput mlečnih i šećera na period od dve nedelje ili se jednostavno podvrgnite testu, piše "sensa.story.hr."

Problem sa nadbubrežnom žlezdom

Telo vas može upozoriti na dugotrajnu iscrpljenost ili stres i anksioznost kao i netolerancija na neku hranu, da sa nadbubrežnom žlezdom nešto nije u redu, odnosno da postoji tzv. "umor" što će se odraziti crnim kolutovima oko očiju. Za brži oporavak san i odmor su svakako neophodni, ali stručnjaci preporučuju ekstrakt ribizle koji jača imunitet i podstiče rad bubrega. Povoljno utiče takođe na raspoloženje i reguliše metabolizam.

Zadržavanje vode

Često se ističe da preveliki unos soli koja veže vodu zadržava tečnost u organizmu, što rezultira natečenim podočnjacima. Da bi se to izbeglo treba smanjiti konzumaciju prerađene hrane koja sadrži so i potrebno je unositi dosta vode kako bi se ona izbacila . Postoje čajevi koji su poput diuretika i koji mogu povoljno da utiču na ovo stanje. Stručnjaci preporučuju čaj od peršuna.

 

 

Dehidracija

Da li ste u poslednje vreme konzumirali više kafe, alkohola ili gaziranog pića? Oni mogu takođe okidači za stvaranje neprijatnih tamnih krugova oko očiju. Ukoliko se pored toga pojačano znojite ili ne unosite vodu možete da dehidrirate zbog čega koža ispod očiju postaje tamnija i opuštenija. Zato je važno da unosite umesto toga bljne čajeve, da pijete dosta vode i jedete voće i povrće.

unsplash.com

Unos vode je neophodan kako bi s eorganizam pročistio od toksina

 

Problem sa jetrom

Jetra je važan deo metaboličkog procesa i bez njenog pravilnog funkcionisanja, organizam nije zdrav. Ona ima ulogu da uklanja toksine i njena ugroženost može uticati na ceo proces detoksikacije, što usporava izbacivanje štetnih materija. To dovodi do povećanja proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju tkiva, pa se to reflektuje i na kožu kroz pojavu tamnih kolutova. Stručnjaci preporučuju za ovaj problem čaj od maslačka za detoksikaciju jetre ukoliko je zdrava i čaj od sikavice ukoliko je u lošijem stanju.

Slabi krvni sudovi

Krvni sudovi s godinama postaju slabiji i mogu da  se šire ili oštete. Tanka koža ispod očiju ih dodatno čini vidljivima pa je zato neophodno jačati ih na najejdonstavniji način, kroz unos namirnica koje su bogate vitaminom C. Takođe, namirnice koje obiluju bioflavonoidima su  poželjne poput bobičastog voća, kivija, zelenog lisnatog povrća i kupusa. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)