Odrasli

PROMENE NA ZUBIMA KOJE GOVORE O ZDRAVSTVENOM STANJU ORGANIZMA: 7 znakova koji ne moraju uvek da imaju veze sa stomatologijom, jedan čak ukazuje na ranu trudnoću!

Zubarka Najri Vitli je objasnila šta znači kad imate bele mrlje ili bolne i otečene desni.

26.09.2023 15:02

PROMENE NA ZUBIMA KOJE GOVORE O ZDRAVSTVENOM STANJU ORGANIZMA: 7 znakova koji ne moraju uvek da imaju veze sa stomatologijom, jedan čak ukazuje na ranu trudnoću!
shutterstock.com

Zubi i usta mogu reći dosta o zdravstvenom stanju organizma. Kako objašnjavaju lekari, važno je samo pažnju na znakove upozorenja koje šalje organizam. Osetljivi zubi, recimo, mogu značiti da imate bolest desni i to je najmanje što može da vas zadesi. Ukoliko do sada niste, možda je pravo vreme da malo pažljivije zavirite u svoja usta.

Kako je za britanski san pojasnila stomatolog Najri Vitli pojedini znakovi mogu da upozore na pojavu karijesa na zubima, ali i da budu simptom koji nagoveštava kod žena i moguću trudnoću. Evo na koje znakove upozorenja u ustima i na zubima treba da obratite pažnju.

shutterstock.com

Obratite veću pažnju na negu zuba

1. Osetljivi zubi

Ako su vam zubi osetljivi neophodno je da razgovarate sa svojim stomatologom. Ovo je posebno važno ako osetljivost ne prolazi, a pri tome razlog nije određena hrana ili piće, recimo sladoled ili slatkiši. Osetljivost zuba mogla bi da se svodi na niz faktora, pre svega na bolesti desni.

- Ako je to slučaj, možda imate i loš zadah ili imate loš ukus u ustima koji izgleda kao da se ne menja. Tu su i crvene ili natečene desni koje krvare, bol prilikom žvakanja ili bilo kakvog zagriza. Nažalost, bolest desni, poznata i kao parodontitis ne može se izlečiti, ali se može pravilnom negom održavati pod kontrolom. Veoma je važno redovno čišćenje plaka kod zubara - objasnila je ona.

2. Ispucale usne

Ako primetite da su vam usne ispucale i da stalno morate da mažete balzamom to može biti znak da imate nedostatak vitamina.

- Bez dovoljno vitamina ili pravilne ishrane, vaša usta će imati manju otpornost na prirodne bakterije koje mogu izazvati probleme kao što su ispucale usne, afte ili upaljene desni. Nedostatak vitamina B može uzrokovati pucanje vaših usana. Dobri izvori ovog vitamina uključuju meso, plodove mora, živinu, jaja, mlečne proizvode i lisnato povrće - istakla je Najri.

3. Čudni zubi

Da li ste ikada zavirili u vaša usta i pomislili da vam zubi izgledaju čudno? 

- To bi mogao biti nusproizvod suočavanja sa visokim nivoom stresa ili anksioznosti. Veća je verovatnoća da ćete škripati zubima u ovim situacijama, a možda niste ni svesni toga, jer se to obično dešava dok spavate. Ova bolna navika se može lečiti štitnicima za usta - objasnila je zubarka.

shutterstock.com

Vilica ponekad boli od škriputanja zubima tokom noći

4. Bele mrlje na zubima

Ako primetite male bele mrlje na zubima, nema potrebe da odmah paničite jer one nisu nužno štetne. Međutim one mogu da budu rani znak upozorenja na karijes.

- Ako primetite bele mrlje na zubima obavezno razgovarajte sa svojim stomatologom da biste utvrdili razlog zbog koga su se pojavile. Osim karijesa, bele mrlje mogu biti uzrokovane fluorozom, tj. prekomernim izlaganjem fluora na zubima, ili urođenim stanjima - dodala je Najri.

5. Naduvene desni

Naduvene desni koje uz to povremenoi i krvare najčešće uplaše većinu žena. 

- Naduvene desni, kao i desni koje krvare, mogu zapravo biti najava dobrih vesti. Ove pojave mogu biti rani znak trudnoće. Ovi simptomi se javljaju usled hormonskih promena u organizmu. Takođe, mogu da ukažuju i na hormosnke promene u menopauzi žena - objasnila je ekspertkinja.

6. Uporni čirevi

Ako dobijate uporne čireve u ustima, pored kvržica koje ne nestaju i utrnulosti ili labavosti zuba, ovo je stanje koje zahteva hitan odlazak kod stomatologa. 

- Ovi simptomi u najgorem slučaju mogu biti posledica raka usta. U nekim slučajevima, mogu se manifestovati kao crvene ili bele mrlje na sluznici jezika i usta, ali ako se rano otkriju, onda će vaš stomatolog moći da vas vodi kroz lečenje, kao i da vam da savete o koracima za ublažavanje bolova - rekla je zubarka.

shutterstock.com

Ne ignorišite simptome i obratite se za savet stomatologu

7. Karijes

Rizik od karijesa nije vezan isključivo za detinjstvo već se javlja i kod odraslih osoba posebno kod onih koji često jedu slatkiše. Konzumiranje previše šećera može imati štetan uticaj na celokupno zdravlje, ali je vodeći uzrok karijesa i kod dece i kod odraslih. Dobra zamena za kojom treba posegnuti je crna čokolada, u kojoj možete da uživate da biste održali zdrav osmeh.

- Kada jedemo šećer, on stupa u interakciju sa bakterijama u našim ustima kako bi proizveo kiselinu koja može polako da rastvori gleđ na zubima i stvori rupe ili šupljine - objasnila je zubarka. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)