Odrasli

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA ZUBIMA AKO IH OPEREMO ODMAH NAKON JEDENJA SLATKIŠA: Stomatološkinja iznela šok tvrdnju! (FOTO)

Amanda Šihan podelila je savete kako obezbediti pravilnu oralnu higijenu.

04.05.2023 12:01

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA ZUBIMA AKO IH OPEREMO ODMAH NAKON JEDENJA SLATKIŠA: Stomatološkinja iznela šok tvrdnju! (FOTO)
Pixabay

Većina ljudi svakodnevno uživa u slatkim poslasticama u većoj ili manjoj meri. Mnogi naučni podaci potvrdili su čak da čokolada podiže raspoloženje. Ona sadrži serotonin koji deluje protiv depresije i endorfin, koji daje osećaj zadovoljstva. Međutim, manje pozitivna informacija je u kakvom će stanju biti zubi posle konzumiranja ovih slatkiša ako imamo u vidu da poslastice sadrže šećer koji je izuzetno štetan za zube jer stvara karijes i oštećuje zubnu gleđ.

Amanda Šihan stomatološki stručnjak i higijeničar za TePe podelila je savete kako obezbediti pravilnu oralnu higijenu  nakon konzumiranja slatkiša, a jedan od najvažnijih saveta je da treba sačekati izvesno vreme nakon konzumiranja čokolade kako bismo očistili zube.

Do karijesa i bolesti desni dovodi velika količina nakupljenog plaka (lepljiva masa na zubima i desnima).

- Iako jedenje previše čokolade može da bude štetno za zube, pozitivna stvar u svemu tome je da se bolesti desni i karijes mogu sprečiti tako što ćete sačekati izvesno vreme nakon što pojedete čokoladu - napominje Šihan.

unplash

Prema savetu stručnjakinje nakon konzumiranja čokolade treba da prođ izvesno vreme do pranja zuba

Kako dalje sugeriše, idealno vreme da se sačeka je najmanje pola sata pre nego što operemo zube, a nakon što smo pojeli neki proizvod koji u sebi sadrži šećer ili kiselinu, da bi se održala jaka gleđ. 

Amanda savetuje da treba praktikovati čišćenje zuba pre spavanja jer tokom noći je proizvodnja pljuvačke smanjena, to smanjuje efikasnost pljuvačke u neutralisanju kiselina koje stvara zaostali plak. Ona smatra da u svemu treba biti umeren naročito kada je u pitanju hrana koja potencijalno oštećuje zube. 

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, odrasli ne bi trebalo da unose više od 30g šećera  koji se dodaju hrani ili piću, a nalaze se i u čokoladi, keksima, gaziranim pićima. Takođe, Šihan napominje da nakon obroka treba sačekati izvesno vreme kako bismo konzumirali čokoladu, jer na taj način dajemo ustima dovoljno vremena da povrate nivo kiselosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)