Odrasli

AKO STE ALERGIČNI NA GLUTEN OVO MORATE DA ZNATE: Način čuvanja namirnica je izuzetno važan kao i priprema obroka odvojeno od hrane ostalih ukućana (FOTO)

Poklanjamo vam recept za besgluteinski hleb koji ćete moći da jedete bez bojazni od pojave zdravstvenih problema.

24.09.2023 10:00

AKO STE ALERGIČNI NA GLUTEN OVO MORATE DA ZNATE: Način čuvanja namirnica je izuzetno važan kao i priprema obroka odvojeno od hrane ostalih ukućana (FOTO)
Shutterstock

Alergija na gluten sve ja zastupljenija posebno kod mladih i dece, pa nije ni čudo što je nazivaju bolest savremenog doba. Sve veći je broj onih koji su alergični ili netolerantni na njega.

Simptomi alergije

Gluten je prirodni protein složene strukture koji se nalazi u pšeničnom zrnu i zrnevlju srodnih žitarica. Čine ga dva proteina – glijadin i glutenin. Smatra se da je glijadin krivac za glutensku preosetljivost. Neki od prvih simptoma koji se javljaju kod preosetljivosti ili alergije na gluten su:

  • nadutost
  • gasovi
  • dijareja
  • gubitak težine
  • osip i crvenilo kože,
  • „guščija koža“
  • malaksalost
  • konstantan umor
  • niži krvni pritisak

Dijagnozu postavlja lekar nako serije testova kako bi se utvrdilo kako telo reaguje na gluten. Najteži oblik intolerancije na gluten je bolest celijakija. u pitanju je autoimuna bolest koja pogađa oko 1 odsto populacije i može dovesti do oštećenja digestivnog sistema.

Koliko je alergija odnosno netolerancija na gluten rasprostranjena i da ne bira kod koga će se pojaviti je primer vrhunskog sportiste i najboljeg tenisera u istoriji Srbije Novaka Đokovića koji je nakon prelaska na bezgluteinsku ishranu postigao najbolje ruzultate na teniskom terenu.

Ukoliko imate problema sa netolerancijom na gluten morate da znate da je jako važan način skladištenja  namirnica koje inače ne sadrže gluten jer je moguće vazduhom ili nemarnošću prilikom pripreme da gluten dospe u obrok iako ste ga pripremili bez njega. Zato bezglutenske proizvode treba čuvati u odvojenim ormarićima, bez prisustva namirnica koje sadrže ovaj sastojak. Pripremu bezglutenskih obroka sprovoditi čistim priborom i posuđem koje je odvojeno od pripreme obroka za koji se koriste namirnice koje sadrže gluten a koje koriste ostali ukućani koji nemaju ovaj problem.

Kako ističu oni koji imaju ovaj problem ishrana bez glutena zahteva mnogo odricanja. Ukoliko volite peciva u slučaju netolerancije morate da se odreknete ovog zadovoljstva. Isto važi i za hleb osim ukoliko ga sami ne pripremate kod kuće od žitarica koje nemaju gluten. 

Srećna Republika je zato za vas isprobala recept za pripremu bezglutenskog hleba. Priprema nije komplikovana samo zahteva malo vremena a moći ćete da ga jedete bez propratnih negativnih posledica.

Sastojci:

  • 100 g heljdinog bezglutenskog brašna
  • 100 g ovsenog bezglutenskog brašna
  • 100 g bezgultenskog brašna prosa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • kašičica soli (po izboru, mi smo koristili kalijumovu)
  • kašičica lanenog semena
  • kašičica susama
  • kašičica čija semenki
  • kašika sode bikarbone
  • kašika praška za pecivo
  • kašičica bundevinog semena
  • kašičica ovsenih pahuljica
  • pola kašičica krupne morske soli
  • pola litra mlake vode

Priprema:

Pomešajte sve sastojke, sem ovsenih pahuljica, semena bundeve i krupne morske soli i to tako što ćete vodu dodavati postepeno, pa procenite treba li vam više od pola litra ili manje. Pošto ste pomešali sve sastojke činiju prekrijte čistom krpom i ostavite u frižideru da prenoći. Sutradan uzimte pleh za pečenje hleba, mada možete i bilo koji drugi pleh po volji. Ili oblikujte testo u veknu kako želite ukoliko vam je šira podloga, ili stavite u kalup. Preko kalipa stavite pek papir, pa izlijte smesu i poravnajte. 

Preko hleba pospite ovsene pahuljice, semenke bundeve i krupnu morsku so. Rernu prethodno zagrejte na 200 stepeni pa ubacite pleh. Pecite 50 minuta. Ukoliko vam se čini da vam se sredina nije dobro zapekla hleb možete izvaditi iz kalupa nekih 10 minuta pred kraj i sa sve pek papirom ostaviti na rešetki šporeta da se zapeče. Na kraju ga izvadite, uvijte u krpu i čekajte da se ohladi.

Ovakav hleb ima samo jednu manu, a to je da nema šta da veže testo, pa se obično dešava da se hleb kruni. Tačnije on ne može lepo da se iseče, a može se desiti i da pukne, kao što se nama desilo, iako to ne umanjuje njegov ukus.

Postoji rešenje i za to. U smesu dodajte još jedan sastojak, a to je psilijum prah. Ovaj prah ima jednu jedinu svrhu, a to je da poveže testo, kako se ono ne bi raspadalo i kako bi se bolje sjedinilo. Jedina mana je što psilijum imaju samo veoma dobro opremljene prodavnice zdrave hrane i cena za 100 g je jednaka ceni svinjskog mesa za kilogram. Kao što vidite, možete pripremiti hleb i bez psilijuma. Naravno, sve semenke: lanene, susam, bundevu, čija seme, krupnu morsku so i ovsene pahuljice možete ili da izbacite, ili da modifikujete po svojoj želji, one su tu samo zbog ukusa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)