Odrasli

SIMPTOMI KOVIDA KOJE MOŽETE DA VIDITE NA LICU: Ako ih primetite, odmah idite kod doktora! (FOTO)

Znaci infekcije pirolom, varijantom korona virusa, mogu se uočiti veoma jednostavno.

18.11.2023 14:01

SIMPTOMI KOVIDA KOJE MOŽETE DA VIDITE NA LICU: Ako ih primetite, odmah idite kod doktora! (FOTO)
shutterstock.com

Mutirana varijanta korona virusa, nazvana pirola, uveliko je prisutna u Evropi, u Srbiji još nije potvrđeno njeno prisustvo.

Za razliku od prethodnih varijanti koje su uglavnom bile praćene gubitkom čula mirisa i ukusa, kašljem, bolovima u grlu, ponekad povišenom temperaturom i groznicom, pirola se može manifestovati i simptomima koji su vidljivi u ogledalu.

Prema rečima dr Johanesa Ujsa, „pirola“ može da izazove simptome kao što su iritacija oka, odnosno takozvano ružičasto oko i osip na koži.

Lekari su, takođe, otkrili da pirola utiče na gornje disajne puteve, odnosno nos i grlo.

Kako prenosi britanski San, dr Erik Ejting iz bolnice u Njujorku ističe da to nisu isti simptomi koje smo ranije imali prilike da vidimo.

- Najčešći su kijanje i blago bolno grlo. Najpre se javlja bol u grlu, a potom i začepljen nos – objašnjava dr Ejting.

Glavobolja, umor i kijavica su takođe simptomi koji prate infekciju novim korona virusom, a pored njih, kako navode na klinici Mejo, postoje još tri simptoma koja nisu toliko uobičajena. Reč je o dijareji, promenama na prstima i moždanoj magli.

shutterstock.com

Glavobolja može da bude jedan od simptoma infekcije korona virusom

Iznenadna dijareja koja nije povezana sa promenama u ishrani može da ukaže da prisustvo korona virusa. Stručnjaci smatraju da virus može da napadne ćelije u crevima i da poremeti njihovu normalnu funkciju. Ovaj simptom bio je češće prisutan kod obolelih na početku pandemije.

Crvenkaste i ljubičaste promene na prstima, praćene bolom, javljale su se kod mlađih osoba koje su bile inficirane korona virusom.

Konačno, teška konfuzija i moždana magla bili su jedan od simtpoma zaraze korona virusom kod starijih osoba.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)