Odrasli

TRI ZNAKA NA KOŽI KOJA BI MOGLA DA UKAŽU NA SRČANE BOLESTI: Proverite da li ste u riziku! (VIDEO)

Neki od simptoma su lako prepoznatljivi.

10.01.2024 15:00

TRI ZNAKA NA KOŽI KOJA BI MOGLA DA UKAŽU NA SRČANE BOLESTI: Proverite da li ste u riziku! (VIDEO)
Pexels.com/Pixabay.com

Zdravlje srca je veliki problem kako u Srbiji, tako i u većni evropskih zemalja. Kao i kod svih drugih bolesti, tako je i kod kardiovaskularnih bolesti najvažnije da budu u startu otkrivene i adekvatno lečene. U suprotnom, mogu da dovedu do letalnog ishoda.

Neki od simptoma bolesti srca su lako prepoznatljivi, poput bola u grudima koji se često javlja kao znak srčanog udara. Ali, postoje i drugi znaci koji mogu da ukažu na srčane bolesti, a koji nisu toliko poznati.

Dermatolog dr Dustin Portela podelio je na društvenoj mreži TikTok znakove na koje bi trebalo obratiti pažnju, a koji mogu da ukažu na prisustvo srčanih bolesti ili na povećani rizik od srčanih bolesti, prenosi britanski „Ekspres“.

Shutterstock

Bol u grudima je uobičajeni simptom bolesti srca

 

U obraćanju svojim pratiocima, dr Portela je rekao:

- Znate li da su dermatolozi obučeni da traže tragove na koži kako bi rekli pacijentima da imaju srčane bolesti? Ovih nekoliko znakova mogu da ukažu na povećani rizik ili na pojavu bolesti srca.

Dr Portela je izdvojio tri znaka na koži na koja bi trebalo obratiti pažnju. To su oticanje nogu, takozvani batičasti prsti i Frankov znak, odnosno dijagonalni nabor na ušnoj resici.

Prvi simptom na koji bi trebalo obratiti pažnju je takozvani bilateralni edem. Reč je o oticanju obe noge koje može da ukaže na srčanu insuficijenciju. Ovaj zdravstveni problem se javlja kad donja komora srca prestane da pumpa krv.

Batičasti prsti su zapravo natečeni prsti na jagodicama, sa noktima koji su zakrivljeni nadole, pa izgledaju poput naopako okrenute kašike. Takođe, nokti mogu da budu mekani, vlažni i topli na dodir. Ovakav izgled prstiju i noktiju može da ukaže na bolesti srca ili bolesti pluća.

 

 

Dr Portela je izdvojio i Frankov znak, odnosno dijagonalni nabor na ušnoj školjki koji, smatra on, takođe može da bude jedan od pokazatelja bolesti srca. U studiji slučaja objavljenoj u časopisu BMJ izdvojena je značajna povezanost Frankovog znaka sa povećanim rizikom od ishemijske bolesti srca i srčanog udara. Ali, dalje studije su pokazale da to „verovatno nije toliko povezano i da je više povezano sa godinama“.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)