Odrasli

PET ZDRAVSTVENIH PROBLEMA KOJI SU POSLEDICA APSTINENCIJE: Ovako nedostatak intimnih odnosa utiče na telo i na psihu! (FOTO)

Život u celibatu može negativno da se odrazi kompletno stanje organizma.

22.11.2023 15:00

PET ZDRAVSTVENIH PROBLEMA KOJI SU POSLEDICA APSTINENCIJE: Ovako nedostatak intimnih odnosa utiče na telo i na psihu! (FOTO)
shutterstock.com

Stručnjak za intimne odnose Trejsi Koks kaže da redovno vođenje ljubavi može da ima pozitivan uticaj na zdravlje. Isto tako, život u celibatu mogao bi da ima negativnih uticaja na zdravlje i da ujedno ugrozi emotivnu vezu.

Ukoliko ipak izaberete celibat, mogli biste da se suočite sa nekoliko potencijalnih zdravstvenih problema.

1. Inkontinencija i atak na tkivo vagine

Kad žena doživi vrhunac, javljaju se kontrakcije karličnog dna, a mišići jačaju, poboljšavaju funkciju bešike i smanjuju mogućnost inkontinencije.

Slabo karlično dno ne samo da čini vrhunac manje prijatnim, već utiče i na sposobnost žene da doživi vrhunac prilikom intimnog odnosa. Što manje koristite mišiće, to kontrakcije postaju slabije.

Redovni intimni odnosi takođe pomažu da vagina bude čvrsta. Manjak intimnih odnosa utiče na to da vaginalno tkivo postane tanje i podložnije kidanju.

shutterstock.com

Izostanak intimnih odnosa može da se odrazi i na fizičko i na mentalno zdravlje

 

Konačno, ukoliko nemate redovne intimne odnose, klitoris se privremeno smanjuje i gubi senzitivnost. Atrofija klitorisa uzrokovana je smanjenjem cirkulacije u ovom delu ženskog tela.

2. Glavobolje i lošije zdravlje srca

Intimni odnosi mogu da budu i prirodni lek protiv bolova, jer endorfini koji preplavljuju telo prilikom vođenja ljubavi mogu da pomognu u ublažavanju menstrualnih bolova i glavobolje.

Akcija u krevetu povećava broj otkucaja srca i utiče na brži protok krvi, doprinoseći opštem zdravlju srca. Takođe, intimni odnosi su dobri i za potrošnju kalorija – „prže“ od 150 do 200 kalorija na sat.

3. Anksioznost i stres

Intimni odnosi ublažavaju anksioznost i stres tako što pokreću hormone poput oksitocina i dopamina. Ovi hormoni opuštaju naše telo, podižu raspoloženje i čine da veza između nas i partnera bude jača.

Takođe, intimni odnosi smanjuju nivoe kortizola i adrenalina, što doprinosi smanjenju osećaja anksioznosti.

4. Problemi sa snom i depresivnim stanjima

Ukoliko se opredelite za život u celibatu, možete da iskusite probleme sa snom. Doživljavanje vrhunca doprinosi kvalitetu sna i čini da zaspite brže.

FOTO:Shutterstock

Život u celibatu može da doprinese pojavi nesanice i lošijem kvalitetu sna

 

Pored pojačanog stresa i anksioznosti, apstinencija povećava verovatnoću od pojave depresivnih stanja, osećaja neadekvatnosti i manjka samopoštovanja. Ukoliko barem jednom nedeljno imate intimne odnose sa partnerom imaćete i bolju komunikaciju, bićete bolje raspoloženi i osetićete veću bliskost i povezanost, piše Dejli mejl.

5. Loš imunitet

Osobe koje imaju redovne intimne odnose imaju i jači imuni sistem. Vitamin C je dostupan u raznim oblicima i može da bude dobra zaštita od virusa, ali je vođenje ljubavi svakako zabavnije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)