Odrasli

NE SPAVATE DOVOLJNO? Evo kako nesanica može da utiče na vaše mentalno zdravlje (FOTO)

Prema nekim procenama, nesanica pogađa oko 33 odsto svetske populacije.

16.01.2024 15:01

NE SPAVATE DOVOLJNO? Evo kako nesanica može da utiče na vaše mentalno zdravlje (FOTO)
Foto: E-Stock

Nedostatak sna je veliki problem današnjeg doba. a čak trećina svetske populacije pati od ovog problema. Stručnjaci navode različite faktore koji doprinose nesanici, a pored fizičkih posledica poput umora ona utiče i na mentalno zdravlje.

Iako istraživači nisu potpuno sigurni u to, nedostatak sna može izazvati pojavu određenih psiholoških stanja, prenosi verywellmind.com.

Moždana magla

Da bi naš mozak radio punim kapacitetom, potreban mu je redovan i dobar san. Ukoliko se borimo sa nesanicom, to može da utiče na pojavu moždane magle ili problema sa koncentracijom. Ukoliko vam treba vremena da se setite nečega ili pronađete reči da kažete nešto, moguće je da niste dovoljno spavali prethodne noći. To sa sobom takođe donosi i pad produktivnosti , a rad na određenim zadacima će biti izazovan, jer se niste dovoljno odmarali.

Shutterstock

Moždana magla može prouzrokovati problem sa koncentracijom i stvoriti zbunjenost

 

Promene raspoloženja

Nedovoljno spavanje može dovesti do neraspoloženja, često i razdražljivosti. Kao rezultat nedostatka sna, učesnici su u jednoj studiji osetili i depresiju i anksioznost. Ako smo sebe uskratili za koji sat sna više, to može da dovede do povećanog nivoa besa i agresije, a mozak lišen sna ne može normano da funkcioniše. 

Promene ponašanja

Osim promene raspoloženja, manjak sna može da dovede i do promena u ponašanju. U to su uključeni impulsivnost, hiperaktivnost i emocionalniiizlivi. Možemo da primetimo da se borimo da komuniciramo sa drugim ljudima kad nam nedostaje sna. Ukoliko se osećate kao da imate "kratak fitilj", vičete na nekoga bezrazložno ili vas stalno nešto nervira, naspavajte se.

Stres

Loš san može otežavati i suočavanje i sa čak malim stresom. Svakodnevne nevolje mogu da se pretvore u glavne izvore frustracije, a čak i razmišljanje o lošem kvalitetu sna može da bude izvor stresa. To se događa kada znate da se morate naspavati, ali onda brinete zašto ne možete da zaspite.

Shutterstock

Nedostatak sna je povezan i sa najmanjim stresom koji iskusimo u toku dana

 

Psihotični simptomi

Jedna studija je otkrila da su neki učesnici koji su bili bez sna 24 sata doživeli halucinacije i druge promene u percepciji, a oni koji su bili bez sna 60 sati su iskusili halucinacije i zablude. 

Depresija

Spavanje u velikoj meri može uticati na mentalno zdravlje i razvoju stanja poput depresije i anksioznosti. Novija istraživanja impiciraju da nedostatak sna uzrokuje depresiju. Jedna analiza 21 različite studije došla je do zaključka da ljudi sa nesanicom imaju dvostruko veći rizik od razvoja depresije u poređenju sa onima koji nemaju problem sa spavanjem. Ostaje otvoreno pitanje da li pomaganje ljudima da poboljšaju san može da smanji njihove šanse za razvoj depresije. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)