Odrasli

DA LI VAM SMETA LOŠE VREME TOKOM ZIMSKIH MESECI: Studija je dokazala kako niske temperature utiču na našu psihu, evo koga najviše pogađa (FOTO)

Period od decembra do februara se smatra onim koji izaziva manje energije kod većine, zbog čega mnogi traže beg u vidu odmora na osunčanim destinacijama.

07.01.2024 14:02

DA LI VAM SMETA LOŠE VREME TOKOM ZIMSKIH MESECI: Studija je dokazala kako niske temperature utiču na našu psihu, evo koga najviše pogađa (FOTO)
shutterstock.com

Zimski meseci donose kraće dane i manje sunčanih sati, što može imati značajan uticaj na raspoloženje ljudi. Istraživanja su pokazala da ovo smanjenje sunčeve svetlosti posebno može uticati na žene, izazivajući promene u emocionalnom stanju. Nedostatak sunčeve svetlosti može dovesti do smanjenja nivoa serotonina, koji igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja.

Studije su pokazale da su žene često osetljivije na promene u svetlosnim uslovima u poređenju sa muškarcima. Nedostatak sunčeve svetlosti može dovesti do pojave simptoma poput umora, gubitka energije, nesanice i promena u apetitu. Studija je takođe otkrila da su nedostatak sna, loše raspoloženje i osećaj razdražljivosti prisutno kod šest od 10 žena između decembra i februara, u poređenju sa 48 odsto muškaraca.

shutterstock.com

Zimski meseci uzrokuju loše raspoloženje, pogotovo kod dama

Loše vreme više utiče na žene

Žene su istakle da im najviše nedostaje vreme provedeno napolju. Loše vreme je bio glavni razlog zašto se žene ovako osećaju (87 odsto), a muškarci su za to krivili nedostatak sunca (81 odsto). Kao rezultat toga, 42 odsto svih odraslih će uskoro rezervisati odmor kako bi im on pružio nešto čemu se raduju. Čak 32 odsto je spremnije da odu tokom zimskih meseci na odmor u tropske krajeve ili one sa više sunca, sada nego pre pet godina.

Nije iznenađujuće da bi 44 odsto bilo srećno da se otarasi promene sata, jer 23 odsto veruje da je to zastarela tradicija, a 34 odsto želi da vidi više sunca tokom "mračnih meseci". Ako bi svaka evropska zemlja imala više dnevnog svetla, prosečna odrasla osoba bi provodila dodatna tri i po sata napolju svake nedelje, prema studiji OnePoll.com.

shutterstock.com

Ženama teže pada odsustvo lepog vremena

Preporuke za očuvanje raspoloženja 

  • Vitami: Da bi se izborili sa nedostatkom sunca tokom hladnijih meseci, 42 odsto uzima dodatak vitamina D, a 35 odsto drži zavese ili roletne otvorene što je duže moguće. Dok je 98 odsto svesno koliko je sunce važno za njihovo opšte blagostanje, 85 odsto tvrdi da odmor ima pozitivan uticaj na njih.

  • Vreme napolju: Čak i kada su dani kraći, izlaganje prirodnoj svetlosti može značajno poboljšati vaše raspoloženje, pa se preporučuje izlazak napolje, tokom dana.

  • Vežbanje: Fizička aktivnost oslobađa endorfine, poboljšava energiju i smanjuje osećaj umora.

  • Održavanje kontaka: Druženje sa prijateljima i porodicom može doprineti održavanju pozitivnog raspoloženja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)