Odrasli

DA LI NOĆU SPAVATE 5 SATI ILI MANJE: Stručnjaci upozoravaju na povećan rizik od teške bolesti a da toga niste ni svesni!

Manjak sna ukazuje na moguće probleme sa mentalnim zdravljem.

24.10.2023 12:01

DA LI NOĆU SPAVATE 5 SATI ILI MANJE: Stručnjaci upozoravaju na povećan rizik od teške bolesti a da toga niste ni svesni!
shutterstock.com

Kvalitetan san je jedan od preduslova za zdrav organizam. Kako ističu lekari, neophodno je spavati 8 sati kako bi naš organizam imao dovoljno vremena da se odmori i okrepi. Međutim, ima ljudi koji su navikli da spavaju svega pet sati nekad i manje. 

Stručnjaci koji su se bavili ispitivanjem stanja organizma pacijenata usled premalo sna došli su do zaključka da osobe koje spavaju prosečno pet sati ili manje imaju veliki rizik da odobole od depresije. Premalo sna je ključni preduslov za ovo teško oboljenje. Digo se verovalo da pacijenti koji su oboleli od depresije usled bolesti spavaju manje, ali se ispostavilo da je manjak sna zapravo okidač za ovo mentalno obolenje, piše britanski San. 

shutterstock.com

Manje od 5h sna veći preduslov za depresiju

Stručnjaci su ranije mislili da je loš san simptom lošeg mentalnog zdravlja, ali nakon ovog istraživanja se došlo do zaključka da je zapravo situacija obrnuta. Kako je pojasnila dr odesa Hamilton jedan od istraživača, nova studija baca potpuno novo svetlo na povezanost sna i mentalnih bolesti.

Utvrdili smo da kratak san verovatno prethodi simptomima depresije, a ne obrnuto - rekla je ona.

Depresija je teško mentalno oboljenje. Uzroci nastanka ove bolesti su vrlo složeni s obzirom na to da dolazi do preplitanja bioloških i psihosocijalnih faktora koji su u osnovi depresivnog poremećaja. Nasledni faktor je takođe veoma važan i veruje sse da ukoliko je jedan od roditelja imao dijagnostikovan depresivni poremećaj, dete ima 35 odsto šanse da bolest nasledi.

Uočeno je takođe, da su i navike spavanja nasledne u 40 odsto slučajeva. Ukoliko su roditelji patili od nesanice i njihova deca će imati dobre šanse da postanu noćne ptice. Kako ističu stručnjaci na depresiju ne upozorava samo manjak sna već previše spavanja, odnosno ukoliko u snu provodite više od 9 sati. 

Shutterstock

Proverite imate li depresiju

Simptomi depresije

 • nedostatak životne radosti
 • intenzivna tuga, samosažaljenje, napadi plača
 • stalni strah
 • nemir, zabrinutost, strepnja, očaj
 • osetljivost, ranjivost, razdražljivost
 • usamljenost, bezvoljnost
 • oslabljena koncentracija i poremećaj pamćenja
 • nesanica ili velika potreba za snom
 • umor, iscrpljenost, manjak energije
 • nedostataj se*sualnog nagona
 • značajno smanjen ili povećan apetit
 • somatski bolovi koji nemaju fizičke uzroke ( glavobolja, probadanja, zanošenje, hronični bolovi)
 • želja i razmišljanje o smrti ili samoubistvu

Lečenje depresije

Prvi korak u lečenju depresije je pravilno postavljanje dijagnoze. Dijagnozu postavlja lekar stručan za oblast mentalnog zdravlja na osnovu razgovora i ponašanja pacijenta. Upravo način i vreme provedeno u spavanju jedan je od klkučnih pokazatelja lekaru prilikom postavljanja dijagnoze. Takođe, terapiju određuje lekar. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)