Odrasli

ZAŠTO ŽENE U ZRELIM GODINAMA TREBA DA JEDU ČOKOLADU: Poboljšava raspoloženje i energiju, umanjuje umor i ankcioznost! (FOTO)

Studija je sprovedena na univerzitetu u Tokiju.

23.12.2023 14:40

ZAŠTO ŽENE U ZRELIM GODINAMA TREBA DA JEDU ČOKOLADU: Poboljšava raspoloženje i energiju, umanjuje umor i ankcioznost! (FOTO)
shutterstock.com

Čokolada je jedan od najomiljenijih slatkiša mnogima od nas a većina će potvrditi kako u nekim situacijama pribegavaju konzumiranju ove poslastice jer im daje osećaj sreće i zaboravljaju na mnoge probleme. Žene za vreme PMS-a znaju da je ona jedna od omiljenih namirnica bez koje tada ne mogu, međutim stručnjaci će uvek preporučiti da treba biti oprezan sa slatkišima, pogotovo ako želite da smršate.

Sigurno vam se neće dopasti brojka kada stanete na vagu, a ni pomisao da ste i danas pokleknuli i pojeli i onu štanglicu čokolade koju krijete ali ako je verovati nekim istraživanjima, za to imate opravdanje. Kako se čini konzumiranje čokolade je poželjno ako pripadate starijoj generaciji žena. Njima kako stručnjaci poručuju, one nisu zabranjene. Naprotiv,mogu se slobodno prepustiti ovom pravom zadovoljstvu.

shutterstock.com

Žene vole da jedu čokoladu naročito u periodu PMS-a

 

Kako jedna studija pokazuje, čokolada bi zaista mogla da učini srećnim žene srednjih godina i to zahvaljujući antioksidativnim flavanolima koji se nalaze u zrnu kakaoa i koju mogu sprečiti oštećenje ćelija što remeti hormone i moždane signale, piše britanski San.

Istraživači su došli do saznanja da bi konzumiranje ovog slatkiša osam nedelja i to svakodnevno moglo da smanji osećaj negativnosti, depresije i anksioznosti.

Flavanoli su najviše koncentrisani u tamnijim vrstama kakaoa koji se koristi za pravljenje ovog, mnogima omiljenog slatkiša. U studiji koja je obuhvatila 60 zdravih žena starosti između 40 i 60 godina, dobilo je čokoladni napitak ili neki koji je tome sličan ali nije u sebi sadržao kakao. One koje su pile kakao su nakon dva meseca videle boljitak u svom raspoloženju u odnosu na one koji nisu pili. 

Žene su potvrdile u istraživanju da su se njihova energija i ljubaznost pojačali. Istraživač na ovom projektu profesor Maskazu Terauči je rekao da rezultati pokazuju kako kod žena srednjih godina ovaj ekstrakt smanjuje depresiju, umor i anksioznost i generalno poboljšava raspoloženje. 

Ovu studiju koju je sproveo medicinski i stomatološki univerzitet u Tokiju, platio je japanski brend čokolade. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)