Odrasli

SEZONA VIRUSA JE U JEKU: Saveti stručnjaka kako da se izborite sa prehladom, a šta da izbegavate po svaku cenu! (FOTO)

Odrasli se najčešće prehlade tri puta tokom sezone, a deca mnogo češće.

20.12.2023 12:00

SEZONA VIRUSA JE U JEKU: Saveti stručnjaka kako da se izborite sa prehladom, a šta da izbegavate po svaku cenu! (FOTO)
shutterstock.com

Period jeseni i zime je uobičajeni deo godine kada smo više nego ikad podložni virusima i prehladama. Prema nekim istraživanjima većina odraslih tokom sezone barem tri puta ima prehladu, dok je kod dece to i tri puta češće. Bol u grlu, curenje iz nosa i kašalj su samo od nekih uobičajenih simptoma koji prate prehladu. Iako ne postoji dokazan način kako da izbegnete prehladu postoje načini koji će vam pomoći u ublažavanju simptoma. Farmaceut Torun Govind objašnjava za britanski San koje su to najefikasnije metode za oblažavanje prehlade. 

Tretmani koji deluju

Govind otkriva da je suština da telu omogućimo da se oporavi. To znači da moramo da ležimo, dovoljno spavamo, odmaramo i unosimo dovoljno tečnosti što će dati najbolju šansu našem imunološkom sistemu da se izbori sa bolešću.

- Ako ne volite vodu možete piti i voćni sok. Poenta je da ostanemo hidrirani jer je hidratacija izuzetno važna posebno kada smo prehlađeni ili imamo grip - rekla je ona. 

Kako je pojasnila Torun dovoljan unos tečnosti je važan jer se voda iz organizma više gubi kad smo bolesni posebno ako imamo groznicu. 

Ona preporučuje da grlo ispirate sa slanim rastvorom tako što ćete kašičicu soli rastvoriti u čaši tople vode. Ovo pomaže kod upale grla, ali je važno nakon ispriranja i grguljanja tečnost pljuniti. Ovaj postupak ponovite više puta. Slana voda pomaže u ubijanju bakterija, ublažava bol i opušta sluz pomažući u ublažavanju simptoma.

pexels.com

So rastvorena u vodi može pomoći kod upale grla

 

Oni koji se muče sa začepljenim nosem trebalo bi da umesto tableta koriste sprejeve za nos, koji će bolje odraditi posao jer dekongestiv brže stiže do začepljenog nosa.

Torun napominje da ove sprejeve ne treba koristiti duže od pet dana što je sasim dovoljno da nos i gornji disajni kanali očiste od infekcije. Kod bolova, kako ona ističe, mogu pomoći paracetamol ili ibuprofen. Mogu se uzeti oba u isto vreme ali treba voditi računa o tome da se ne uzimaju previše.

Mitovi koje treba izbegavati

Mnogi tokom prehlade uzimaju veće količine vitamin C iako ima malo dokaza ima koji potvrđuju njegovo pozitivno dejstvo kod prehlade. Neke studije pokazuju da bi on pomogao kod prehlade, ali su dokazi još uvek neubedljivi.

Ehinacea je takođe popularan proizvod među pacijentima ali nema dokaza da pomaže u prevazilaženju prehlade. Radi se o biljci za koju su stručnjaci ranije mislili da stimuliše imuni sistem da se efikasnije bori sa infekcijom. Neke nedavne studije su otkrile da ovaj dodatak ishrani vrlo malo skraćuje vreme bolesti. Torun takođe upozorava ljude da ne traže i ne koriste antibiotike koje imaju u kući na svoju ruku.

Pixabay

Mnogi se okreću vitaminu C kod prehlde iako nema jasnih dokaza da on pomaže

 

Kako ona ističe, uzrok prehlade su najčešće virusi pa antibiotici nemaju efekta zato što oni leče samo bakterijske infekcije.

Bolje sprečiti nego lečiti

- Da biste izbegli prehladu perite redovno ruke, posebno ako ste dirali nosili usta i jedete hranu- ističe Torun.

Takođe, treba izbegavati deljenje stvari za ličnu higijenu kao što su peškiri, čašem pribor za jelo posebno sa osobom koja već ima prehladu i s kojom delite životni prostor. 

Ukoliko simptomi traju duže od tri nedelje ili ako se pogoršavaju obavezno se obratite lekaru. To uključuje i sledeće simptome:

  • bol u grudima
  • poteškoće sa disanjem  
  • iskašljavate krvavu sluz 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)