Prirodni lekovi

GREBE VAS GRLO I TEŠKO GUTATE: Doktor preporučuje 6 prirodnih načina kako da se rešite bola!

Razlozi za ovu pojavu mogu biti različiti od prehlade i alergije do bakterijske infekcije.

15.11.2023 12:00

GREBE VAS GRLO I TEŠKO GUTATE: Doktor preporučuje 6 prirodnih načina kako da se rešite bola!
Shutterstock

Jesen i hladno vreme je period čestih infekcija grla.  Najčešće je u pitanju lakša upala za koju nije potrebno piti lekove, ali iritirajući bol i grebanje u grlu mogu biti vrlo neprijatni. 

Kako je za medicinski portal Healthessentials objasnio dr Danijel Alen, specijalista opšte medicine postoje prirodni preparati koji mogu pomoći da se reše problemi sa bolnim grlom.

- Bol u grlu može biti frustrirajući, a razlozi su brojni od prehlade do alergija i bakterijskih infekcija. Ukoliko bol i grebanje grla potraje duže od 7 dana najbolje je da odete kod svog lekara koji će utvrditi razlog bolnog grla. U međuvremenu možete pokušati sa nekim od prirodnih lekova koji mogu biti vrlo delotvorni - rekao je on.

Shutterstock

Pojedini prirodni preparati mogu da pomognu kod upale grla

Šta pomaže kod bolnog grla?

1. Topli napici

Prema rečima dr Alena treba piti što više toplih napitaka kao što su čajevi ili pileća supa.

- Tečnosti pomažu u čišćenju sluzokože, održavaju protok i sprečavaju infekcije sinusa . Topli napici mogu smanjiti kašalj tako što umiruju zadnji deo grla. Probajte i toplo i hladno da vidite šta vam najbolje odgovara - rekao je on.
2. Slani rastvor

Slani rastvor je jedan od provereno najboljih načina da se rešite upale i bola u grlu koji su nekad koristile i naše bake. Prema rečima dr Alena na ovaj način praktično dezinfikujete grlo i pomažete organizmu da se isbori sa uzrocima bola.
- Rastvorite 1/2 kašičice soli ili sode bikarbone u čaši tople vode. Ispirajte grlo (ali nemojte gutati) ovom mešavinom svaka tri sata. Slana voda može pomoći u smanjenju otoka i iritacije u grlu. Takođe, smiruje grlo, razbija sluz i može pomoći kod refluksa kiseline koja iritira grlo - dodao je dr Alen.

shutterstock.com

Med oblaže grlo i smiruje iritaciju
3. Med

Med oblaže grlo i smiruje iritaciju. Med takođe ima antibakterijska svojstva , a slatkoća može smiriti nervne završetke u grlu i umanjiti kašalj.

4. Čaj od žalfije

Žalfija je izuzetno korisna lekovita biljka bogata i odličan antiseptik. Napravite jači čaj od žalfije i toplim čajem ispirajte grlo na dva do tri sata. Nemojte gutati čaj već ga ispljunite.

5. Koren belog sleza

Koren belog sleza sadrži supstancu sličnu sluzi koja oblaže i smiruje upalu grla. Jednostavno dodajte malo osušenog korena u šolju ključale vode da napravite čaj. Pijuckanje čaja dva do tri puta dnevno može pomoći u ublažavanju bolova u grlu. Pre upotrebe ovog čaja dijabetičari treba da razgovaraju sa svojim lekarom zato što su pojedina istraživanja pokazala da koren belog sleza može da izazove pad nivoa šećera u krvi.

shutterstock.com

Čaj od žalfije možete koristi za ispiranje bolnog grla
6. Nana

Nana (pepermint) je poznata po svojoj sposobnosti da osveži dah zato što sadrži mentol, koji pomaže u razređivanju sluzi i smiruje upale grla i kašlja. Nana takođe ima antiupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Pijte čaj ili iskoritite nanu da napravite napitak za ispiranje grla.

Kako je objasnio dr Alen mnogi za bolno grlo koriste i jabukovo sirće.
- Jabukovo sirće verovatno ima neka antibakterijska svojstva ali neće učiniti mnogo za samu upalu. Ukoliko je u pitanju obična prehlada bol bi trebalo da prođe u roku od tri do sedam dana. Ukoliko ne prolazi ili se bol pojačava obavezno potražite savet svog lekara koji će vam preporučiti najbolju terapju - zaključio je on. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)