Jesen je vreme prehlada i respiratornih infekcija koji poslednjih dana kosi sve od reda. Kod mnogih pacijenata sve se dodatno zakomplikuje stomačnim virusom i dijarejom. Kako isitiču lekari kombinacija respiratornih i stomačnih virusa najčešće prikuje pacijenta za krevet na izvesno vreme pa je najbolje odležati kako bi organizam mogao da se izbori sa bolesti.
Po bakinom receptu
Bez obzira da li imate stomačni ili respiratorni virus uvek je problem šta jesti u danima bolesti. Pileća supa je najbolji način da organizam ostane hidriran a da pri tome dobije dovoljnu količinu hranljivih materija. Iako nema načinih dokaza da ona zaista deluje protiv prehlade, pileća supa je bila univerzalnio sredstvo za borbu protiv virusa naših mama i baka.
Pileća supa najčešće se pravi od više vrsta povrća s visokim udelom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedan tanjir pileće supe može pružiti dnevnu dozu hranjivih materija koje mogu podstaći imunološki sistem u borbi protiv simptoma prehlade.
Srećna republika vam poklanja originalni tradicionalni recept naših baka za pileću supu protiv prehlade.
Sastojci:
- 1 manje ili pola većeg pileta
- 1 glavica crnog luka
- 1 veliki krompir
- 3 korena paskanata
- 2 korena persuna
- 5 komada šargarepe
- 1 manji koren celera (ili pola većeg)
- 1 struk persunovog lišća
- 1 šaka rezanaca
- so, biber u zrnu
Pripreme:
Piletinu operite, nalijte hladnu vodu u veći lonac i stavite da se kuva. Kada voda proključa, skinite penu, smanjite vatru i ostavite da se krčka. Povrće očistite, isecite na komade, pa ga ubacite u lonac. Crni luk možete malo da prepečete na plotni pa ga ubacite u lonac. Ostavite da se sve kuva na tihoj vatri sat i po. S vremena na vreme skidajte masnoću koja se skuplja na površini supe. Kad je meso kuvano procedite supu, meso očistite sa kostiju i vratite u supu. Šargarepu možete iseći na kolutiće ili kockice, vratiti u supu i zakuvati sa rezancima. Kuvajte još 10 munuta, pa dodajte iseckani peršun, začine i sklonite supu sa vatre, sačekajte da se malo ohladi i poslužite toplu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)