Tetka Saveta

PILEĆA SUPA NAS GREJE I KREPI TOKOM PREHLADE: Tradicionalni bakin recept za jačanje organizma kad smo bolesni

Ovo je najbolji način da organizam ostane hidriran a da pri tome dobije dovoljnu količinu hranljivih materija.

18.10.2023 16:00

PILEĆA SUPA NAS GREJE I KREPI TOKOM PREHLADE: Tradicionalni bakin recept za jačanje organizma kad smo bolesni
shutterstock.com

Jesen je vreme prehlada i respiratornih infekcija koji poslednjih dana kosi sve od reda. Kod mnogih pacijenata sve se dodatno zakomplikuje stomačnim virusom i dijarejom. Kako isitiču lekari kombinacija respiratornih i stomačnih virusa najčešće prikuje pacijenta za krevet na izvesno vreme pa je najbolje odležati kako bi organizam mogao da se izbori sa bolesti. 

shutterstock.com

Umesto rezanaca u supu možete ubaciti i knedle sa grizom

Po bakinom receptu

Bez obzira da li imate stomačni ili respiratorni virus uvek je problem šta jesti u danima bolesti. Pileća supa je najbolji način da organizam ostane hidriran a da pri tome dobije dovoljnu količinu hranljivih materija. Iako nema načinih dokaza da ona zaista deluje protiv prehlade, pileća supa je bila univerzalnio sredstvo za borbu protiv virusa naših mama i baka.

Pileća supa najčešće se pravi od više vrsta povrća s visokim udelom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedan tanjir pileće supe može pružiti dnevnu dozu hranjivih materija koje mogu podstaći imunološki sistem u borbi protiv simptoma prehlade.
Srećna republika vam poklanja originalni tradicionalni recept naših baka za pileću supu protiv prehlade.

Sastojci:

  • 1 manje ili pola većeg pileta 
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veliki krompir
  • 3 korena paskanata
  • 2 korena persuna
  • 5 komada šargarepe
  • 1 manji koren celera (ili pola većeg) 
  • 1 struk persunovog lišća
  • 1 šaka rezanaca
  • so, biber u zrnu

Pripreme:

Piletinu operite, nalijte hladnu vodu u veći lonac i stavite da se kuva. Kada voda proključa, skinite penu, smanjite vatru i ostavite da se krčka. Povrće očistite, isecite na komade, pa ga ubacite u lonac. Crni luk možete malo da prepečete na plotni pa ga ubacite u lonac. Ostavite da se sve kuva na tihoj vatri sat i po. S vremena na vreme skidajte masnoću koja se skuplja na površini supe. Kad je meso kuvano procedite supu, meso očistite sa kostiju i vratite u supu. Šargarepu možete iseći na kolutiće ili kockice, vratiti u supu i zakuvati sa rezancima. Kuvajte još 10 munuta, pa dodajte iseckani peršun, začine i sklonite supu sa vatre, sačekajte da se malo ohladi i poslužite toplu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)