Prirodni lekovi

NAJJEFTINIJI SUPERLEK: Nikako ne bacajte list šargarepe!

Ne bacajte list šargarepe koji se koristi kao HOMEOPATSKI LEK ZA GINGIVITIS I UPALU BUBREGA.

26.07.2022 18:00

NAJJEFTINIJI SUPERLEK: Nikako ne bacajte list šargarepe!
Pixabay.com

Šargarepa je sinonim za zdravlje, a njen intenzivnonarandžasti koren dodaje se u brojna kuvana jela, ali i sveže salate.

Međutim, malo je poznato da se, osim korena, u ishrani može koristiti i list šargarepe, koji su grčki lekari uključili u spisak 600 najefikasnijih biljaka u prevenciji i lečenju pojedinih vrsta karcinoma. Zato nemojte dozvoliti da ovaj dragoceni sastojak završi u korpi za otpatke jer sadrži belančevine, vitamine i minerale i čak šest puta više vitamina C nego koren biljke.

Odličan je izvor kalcijuma i hlorofila, pa čisti krv, limfu i nadbubrežne žlezde od toksina, jača kosti i mišiće i popravlja kvalitet vida. Velike količine kalijuma i vitamina K u listu šargarepe snižavaju krvni pritisak, normalizuju metabolizam, štite od osteoporoze i kardiovaskularnih oboljenja.

U homeopatiji se čaj od lišća šargarepe koristi kao prirodno diuretsko sredstvo za lečenje bolesti bubrega i eliminaciju otoka, dok se sok od lišća upotrebljava kao antiseptik za ispiranje usta i pomaže u tretiranju lošeg zadaha, ali i lečenju afti i gingivitisa. Zbog jakog antiseptičkog delovanja sok dobijen iz svežeg lista šargarepe možete pomešati s medom i koristiti za dezinfekciju rana, ali i za unutrašnju upotrebu ako želite da stimulišete rad hipofize.

Trudnice treba da izbegavaju list šargarepe, koji se u ruskoj narodnoj medicini koristi za stimulaciju materice u vreme porođaja. List šargarepe koristite na isti način kao list peršuna. Iseckajte ga i njime začinite čorbe ili obroke od povrća pri kraju kuvanja, dodajte ga u salate, a u kombinaciji s belim lukom, đumbirom i biberom jelima daje poseban ukus i ima izuzetno stimulativno dejstvo na telo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)