Odrasli

HRONIČNA DIJAREJA GA UMALO NIJE USMRTILA! Šta mu se dogđa lekari su otkrili sasvim slučajno!

Pacijent iz Teksasa prošao je pravu agoniju, dok nije ustanovljeno šta mu se desilo. Iako je neprestano posećivao lekare, problem je bio u jednoj navici koja je opet bila vezana za njegovo zdravlje.

16.04.2022 12:00

HRONIČNA DIJAREJA GA UMALO NIJE USMRTILA! Šta mu se dogđa lekari su otkrili sasvim slučajno!
shutterstock.com

Muškarac čije poreklo nije poznato mesec dana se borio sa dijarejom, a da nije mogao da se utvrdi uzrok. Prema rečima supruge, teško je funkcionisao, ustajao je nekoliko puta po noći i izgubio je nekoliko kilograma. Želeći da se pobrine za svoje zdravlje, izbacio je mlečne proizvode i malo redukovao ishranu, ali ništa nije pomoglo. Doktor opšte prakse ga je poslao da uradi sve analize da bi ustanovio uzrok bolesti, da li je reč o parazitima, celijakliji ili raku.

Ovaj neobičan medicinski slučaj dogodio se prošle godine u vreme Kovid pandemije. Čovek je toliko bio slab da je jedva hodao. Rezultati analiza koje je uradio bili su negativni. Međutim, gastroenterolog je primetio abnormalnost u nalazima, a to je niska koncentracija elastaze, probavnog proteina u stolici muškarca.

Poslat je kod drugog gastroenterologa, ali je morao da čeka nekoliko meseci na pregled. Njegova supruga shvativši da to on neće izdržati, kontaktirala je opet doktora opšte prakse koji ga je uputio kod gastroenterologa Tarika Savasa.

shutterstock.com

Stomačni problemi su povezani sa dijarejom

Doktor je sumnjao na rak, ali nije želeo da odbacuje i druge mogućnosti. Na kraju se zapravo ispostavilo da su uzrok njegovog problema i prisutne dijareje, lekovi koje pije. Čovek je imao problem sa povišenim pritiskom i kada je spomenuo da koristi Olmesartan, doktoru je sve bilo jasno. Setio se studije od pre 10 godina u kojoj su ispitani pacijenti imali problem sa dijarejom, a koristili su lekove godinama.

Doktor je savetovao pacijenta da prestane da pije lek za pritisak i prepisani su mu drugi lekovi. Sa prestankom uzimanja leka, nestala je i dijareja.

Studija koja je rađena na klinici Mayo potvrđuje vezu između ove vrste lekova poznatih kao blokatori antiogenzinskih receptora te vrste dijareje, što je bio uzrok problema sa kojim se muškarac borio. 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)