Prirodni lekovi

EVO ZA ŠTA JE SVE DOBAR ČAJ OD ŽALFIJE: Nutricionistkinja Ivana Mišić objašnjava da se ova biljka može koristiti i za spoljašnju i unutrašnju negu

Zbog svojih svojstava decenijama unazad veoma je popularna u lečenju brojnih upalnih procesa.

02.09.2023 10:01

EVO ZA ŠTA JE SVE DOBAR ČAJ OD ŽALFIJE:  Nutricionistkinja Ivana Mišić objašnjava da se ova biljka može koristiti i za spoljašnju i unutrašnju negu
shutterstock.com

Žalfija se smatra prirodnim lekom koji se koristi u vidu čaja, tinkture i eteričnog ulja. Žalfija je višegodišnja biljka, račvastog, drvenastog korena koji duboko prodire u zemljište. Vrlo je otporna na sušu. Nije osetljiva na kvalitet zemljišta, a najbolje rezultate daje na toplim humusnim zemljištima s dobrim vodno-vazdušnim režimom. Zbog otpornosti veoma je rasprostranjena i lako se uzgaja bez prevelikog ulaganja, a decenijama unazad koristi se kao prirodni lek.

U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra. Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma - poručuje nutricionistkinja Ivana Mišić.

 

 

Čaj od žalfije najčešće se koristi za ispiranje grla. Bilo da se radi o upali desni ili drugim, blažim zapaljenskim procesima, mnogi prvi posegnu za ovim pirodnim lekom.

Komisija E odobrila je upotrebu žalfije kod blagih poremećaja varenja i za sprečavanje prekomernog znojenja, a spolja za upale sluznica usta i grla. Istraživanjima je potvrđeno da žalfija doprinosi smanjenju znojenja u menopauzi. Estrogeno dejstvo žalfije može doprineti regulaciji menstrualnog ciklusa, bolnim menstruacijama i smanjiti lučenje mleka kod dojilja, koje žele da prekinu dojenje. Etarsko ulje žalfije deluje antimikrobno, adstrigentno i relaksantno.

 

Kako se koristi žalfija

Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja. Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva 3-5 minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) se ne kuva, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno. Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo. Kod unutrašnje primene čaj se kuva, da bi isparile komponente koje mogu delovati konvulzivno, ako se koriste u velikim dozama.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)