Tetka Saveta

KAKO PREPOZNATI LAŽNI MED: Po savetu pčelara izbegnite falsifikate u 8 jednostavnih koraka

Tržište je preplavljeno lažnim, falsifikovanim medom koji zbog velike količine šećera može imati posledice po zdravlje.

09.09.2023 17:02

KAKO PREPOZNATI LAŽNI MED: Po savetu pčelara izbegnite falsifikate u 8 jednostavnih koraka
Shutterstock

Med je jedna od najzdravijih namirnica koja se u ljudskoj ishrani koristi od praistorije. U pitanju je proizvod medonosnih pčela dobijen prikupljanjem nektara i drugih biljnih sokova koji se prerađuju u pčelinjem želucu. Izlučeni sok odložen poklopljenom saću hemijskim reakcijama pretvara se u med. 

Kako upozoravaju stručnjaci, tržište Evropske Unije, ali i kod nas preplavljeno je lažnim, falsifikovanim medom koji zbog velike količine šećera može imati posledice po zdravlje. Kako objašnjavaju pčelari postoji 10 jednostavnih koraka kako da prepoznate pravi od lažnog meda. 

shutterstock.com

Prirodan med se kristališe tokom stajanja, to je potpuno prirodno

1. Kristalizacija

Med ima potpuno prirodnu osobinu da se kristalizuje što duže stoji, a koliko će mu trebati vremena za kristalizaciju zavisi od vrste. Najbrže se kristalizuje bagremov i livadski med, dok falsifikat ostaje gladak i tečena bez obzira koliko i gde stoji.

2. Med na hlebu

Namažite med na krišku hleba bez putera. Ukoliko je med pravi vrlo brzo će se na hlebu stvoriti korica od meda, u suprotnom će navlažiti hleb zato što lažni med sadrži dosta vode.

3. Mehur u tegli

Kada ste u supermarketu možete jednostavno da okrenete teglu meda nadole. Ukoliko je u pitanju priridni med pojaviće se mehur kruškastog oblika koji će se podizati sa vrha ka dnu tegle. Ukoliko ga nema u pitanju je falsifikat.

4. Med u vodi

Kašiku meda spustite u čašu obične vode. Ukoliko je pravi med će ostati zalepljen za kašiku i spustiti na dno. Lažni će početi brzo da se otapa u vodi.

5. Test sa mravima

Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Pravi med ovi insekti ne diraju zato što pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

Pixabay.com

Prilikom zagrevanja med se kristalizuje dok falsifikat postaje penast prepun mehurića

6. Zagrevanje

Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrejte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati penast i prepun mehurića.

7. Papirna salveta

Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili salvetu. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i bez problema će proći kroz salvetu. 

8. Deklaracija

Proizvođači meda su dužni da na deklaraciji naznače sastav meda, da li i koliko ima dodataka. Pravi med nema nikakvih dodataka zato obratite pažnju na deklaraciju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)