Odrasli

RECEPT NAŠIH PREDAKA ZA ČUVARKUĆU I MED: Ovako se pravi, a evo za šta se sve može koristiti!

Jedna od najizdržljivijih biljaka na svetu oduvek je važila i za jednu od najlekovitijih, a mi vam donosimo recept za preparat koji je od davnina korišćen u borbi protiv mnogih tegoba.

01.11.2022 10:01

RECEPT NAŠIH PREDAKA ZA ČUVARKUĆU I MED: Ovako se pravi, a evo za šta se sve može koristiti!
Pixabay.com

Čuvarkuća je biljka poznata po tome što raste na "siromašnom", neplodnom, stenovitom i suvom zemljištu, ali i kao jedna od najoptpornijih na hladnoću i toplotu. Istovremeno, ona se smatra pravim blagom imajući u vidu njene blagodeti po naše zdravlje. Ime je dobila po starim verovanjima, budući da se smatralo da ona štiti kuću od mnogih nepogoda poput gromova i oluja, ali i zlih duhova i uroka. S druge strane, uvreženo je mišljenje da ona donosi blagostanje i prosperitet. Zbog svojih lekovitih svojstava, travari ističu da povoljno utiče u rešavanju pojedinih problema sa kojima se najčešće susreću žene.

Čuvarkuća je lekovita jer u sebi sadrži jabučnu i mravlju kiselinu, kalcijum-malat, smole u manjim količinama, kao i tanine i sluz. Taj sastav čuvarkući daje antiseptičku, zaceljujuću, diuretsku i antiinflamatornu moć, navodi zdravismo.com, te se zato vekovima unazad koristila u tretiranju raznih tegoba poput upale uha, mokraćnih kanala, kod menstrualnih tegoba, opekotina i posekotina, kao i policističnih jajnika i drugih stanja.

Biljka se može koristiti za spoljašnju i unutrašnju upotrebu, a od njenih listova prave se sokovi i čajevi. Ti napici su odlični i za eliminaciju štetnih materija nagomilanih u organizmu, kao i za regulaciju probave.

Saška Božić, koja je po struci farmaceut, u videu koji je objavila na TikToku, ističe koja su to sve povoljna i blagotvorna dejstva te biljke te kako je na najjednostavniji način pipremiti kako bi se koristila kao preparat. Sve što vam je potrebno jeste 300 grama listova čuvarkuće i pola kilograma meda. Nakon pranja i sušenja listića, potrebno je da se oni izblendiraju. Dodati pola kilograma meda i sve dobro promešati. Staviti smesu u frižider i uzimati svako jutro po jednu kašiku, savetuje Božićeva. 

@vasfarmaceut.rs 🍃300 grama listova cuvarkuce oprati i posusiti 🍃Izbledndati i dodati 0.5 kg prirodnog pceljinjeg meda ♻️Uzimati svako jutro po jednu kašičicu na prazan stomak ♻️Cuvati u frizideru Zaprati za još. #vasfarmaceut #fyp #fypシ #viral #tiktok #health #zdravlje #biljke #cuvarkuca ♬ Cartoon-style piano solo jazz(853970) - motofuji

Ispod videa korisnici su komentarisali kako je njima pomenuta smesa pomogla kod upale uva i polipa, bradavica na rukama i slično, te da oni imaju pozitivna iskustva sa tim. Drugi korisnici su sugerisali da treba biti obazriv, naročito ako je neko dijabetičar i ukooliko ima problem s jetrom jer je u pitanju "masna" biljka. Takođe, napomenuto je da oni koji imaju problem s bubrezima i žučnom kesom obavezno konsultuju lekara pre upotrebe bilo kog preparata.

Naravno, Božićeva je napomenula da su sve objave na društvenim mrežama pre svega informativno-edukativnog karaktera, te da ne mogu da zamene konsultacije s odabranim lekarom. Trudnice i osetljive grupe, uključujući osobe koje pate od bilo koje bolesti, pre upotrebe i koišćenja bilo kog biljnog proizvoda trebalo bi da se posebno konsultuju sa stručnim licem. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)