Odrasli

DA LI JE ZDRAVO ČESTO JESTI HLEB? Odgovori stručnjaka će vas šokirati!

Večita dilema da li li je hleb zravo jesti i u kojoj količini, sada je dobila odgovor.

29.10.2022 16:56

DA LI JE ZDRAVO ČESTO JESTI HLEB?  Odgovori stručnjaka će vas šokirati!
pexels.com

Moderan način života, novi standardi lepote, ali i apeli stručnjka na polju zdravlja, nameću pitanje da li je jesti hleb zaista zdravo i da li se okrenuti zdravijim namrnicama? Mnogi se tu sukobljavaju te jedni poručuju kako je hleb odgovoran za stvaranje sala na stomaku i da nije baš zdrav, dok novi navodi sugerišu da hleb treba jesti i da je poželjan u našoj ishrani. Prema "Greins Fud Fondejšn" ova namirnica može itekako biti izvor svih hranljivih i za naš organizam neophodnih materije koji uključuju: vitamin B, gožđe, vlakna, folnu kiselinu ali i mnogo toga. 

Potpuno je nevažno o kom tipu hleba se radi, da li o pšeničnom, belom ili kiselom testu, on sadrži vlakna koja su odgovorna za naš metabolizam i bolje varenje. Vlakna regulišu rad creva pa čak i našu težinu navode stručnjaci. Ipak treba istaći da hleb koji sadrži celo zrno sadrži više vlakana od drugih. Dijetetičari poručuju da će svima uvek radije preporučiti hleb od celog zrna iz tog razloga, kao i zbog toga što duže drži sitost. Samo jedna kriška hleba od celog zrna ima 2 gr vlakana. Oko 40 odsto dijetalnih vlakana dobija se kroz konzumiranje žitarica, mada su oni prisutni i u voću i povrću. 

Hleb može kod nekih izazvati i nadimanje

Neki lekari preporučuju pacijentima nizak unos hrane bogate vlaknima, kako bi utvrdili pravi razlog  nadimanja kod njih. Visok procenat koncentracije vlakana ne odgovara svima za varenje. Konzumiranje hrane bogate vlaknima može pored neprijatnog nadimanja, izazvati i grčeve i gasove i u tom slčaju bi možda bilo lakše jesti beli hlebo u kojem je prisutno manje dijetetskih vlakana. 

Foto: Shutterstock

Kod nekoga hleb može da izazove nadimanje stomaka

 

Možete dobiti mnogo hranljivih materija

Iako ga većina izbegava, želeći da dođe do savršene figure ili smatrajući da je to bolje za njegovo zdravlje, beli hleb sadrži mnoštvo hranljivh materija koji su važni za metaboličke procese. Pored gvožđa  i vlakana kao i vitamina B, on je bogat proteinima, kalcijumom i cinkom. Beli hleb se takođe preporučuje trudnicama jer je odličan izvor folata koji je potreban tokom trudnoće.

 

 

Šećer u krvi može da skoči

Iz hleba ćete dobiti dosta hranljivih sastojaka, međutim, kako navode pojedini američki portali za zdravlje, ugljeni hidrati mogu izazvati skok šećera u krvi. Hrana koja je bogata ugljenim hidratima dospeva u probavni sitem, koji te hranljive materije, odnosno hidrate razlaže u šećer koji ide u krvotok. Ako nivo šećera u krvi raste, telo oslobađa insulin, koji ćelije u krvi apsorbuju kao šećer za energiju i rezervu.

Osećaćete se usporeno

Hleb nam može obezbediti energiju kroz ugljene hidrate, ali telu za funkcionisanje potrebne su i masti i proteini i bez toga će ono osetiti pad energije i krah, tako što ćemo se osećati usporeno. Hleb je po mnogim dijetetičarima najjeftinija namirnica ali i vrlo praktična za toliko toga napraviti sa njom, pa se zbog toga većina i odlučuje za nju kako bi nadoknadili energiju. Čak i nanošenje putera od kikirikija koji možda usporava varenje hrane, ima koristi za nivo šećera u krvi i odličan je izvor proteina i zdravih masti. 

pexels.com

Kod nekih vlakna u ugljenim hidratima izazivaju usporenost

 

Birajte pažljivo ono što vam odgovara

Dijetetičarka Kristi Rut navodi kako ne postoji dobra ili loša hrana i da potrošači treba da razumeju zašto kupuju hleb. Pored toga, trebalo bi čitati i etikete  o nutritivnim vrednostima, kako bi mogli odabrati najbolji proizvod za nas. Ako nam je prioritet da unesemo više vlakana, onda je odličan početak krenuti sa celim zrnom. Kasnije se mogu uključiti i druge žitarice u ishranu, te kroz njih možemo uneti mnoštvo različitih hranljivih materija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)