Odrasli

VATRA SVETOG ANTONIJA, OPASNOST PO ZDRAVLJE KOJU NISTE NI SVESNI DA IMATE! Ukoliko vas muče glavobolje, kašalj i suzne oči,, sigurno ste u problemu od ove zaraze!

Ukoliko ste primetili kod vas ili ukućana pojedine simptome poput kašlja, suznih očiju i glavobolja, možda imate ergotizam.

23.10.2022 18:00

VATRA SVETOG ANTONIJA, OPASNOST PO ZDRAVLJE KOJU NISTE NI SVESNI DA IMATE! Ukoliko vas muče glavobolje, kašalj i suzne oči,, sigurno ste u problemu od ove zaraze!
shutterstock.com

Dom je naša sigurna oaza, pa se svi trude da ga urede najbolje što znaju. Iako smo sigurni da je on čist, da je krečenje bilo prošle nedelje, usisavanje svakodnevno kao i brisanje prašine, ne znači da je on potpuno siguran. Možda redovno provetravamo prostorije i mislimo da boravimo u bezbednoj prostoriji, a uprkos tome kašljemo, delujemo prehlađeni i imamo glavobolje.

Takođe, redovno brišemo prašinu, a ona se skuplja svuda kao da su neki građevinski radovi, na zidovima u kupatilu ima pojačane kondenzacije, a biljke se suše uprkos tome što ih negujemo najbolje što znamo. Pored ovoga tu je i neki čudan i ustajali miris koji se širi prostorijom kao da nije provetravano mesecima. Ako ste primetili da su i knjige koje čitate mekane i vlažne, vaš dom je napao plesni. Prisustvo ove gljive nastaje zbog prevelike vlažnosti a to pogoduje da nastanu i grinje i drugi alergeni koji stvaraju zdravstvene probleme. Osetljive osobe su posebno ugrožene, a najviše napada decu i starije kao i hronične bolesnike. 

"Vatra svetog Antonija"

Postoje podaci iz srednjeg veka da su pojedini narodi poput Asiraca, upotrebljavali plesni kako bi napali svog neprijatelja i to kroz trovanje nJegovih bunara. Takođe, u srednjem veku jedna vrsta plesni izazivala je teške simptome i stanja poput halucinacija, gangrene  ili epileptične napade. Danas je ta bolest poznata kao ergotizam a ranije je bila poznata kao "vatra svetog Antonija" zbog toga što su bolesnici odlazili u istoimeno mesto, svetište u Francuskoj kako bi zatražili lek za svoje izlečenje. 

shutterstock.com

Pored ružnog izgleda koji daju zidovima plesni su opasni i za zdravlje, naročito osetljivijih grupa

 

Plesni smetaju osobama koje imaju probleme sa plućima, disajnim putevima, sinusima, iritacijama očiju i mogu izazvati upalu grla i nosa, kao i nadraženost kože, prema najnovijim istraživnjima. 

Gde ima vlage ima i plesni

Plesni se stvara tamo gde je prisutna vlaga,  iz različitih razloga. Nekada su to građevinski propusti, propuštanje oluka , loša ventilacija vazduha ili jednostavno prevelika kondenzacija. Stvaramo je tokom tuširanja, kuvanja ili kada sušimo odeću u zatvorenom prostoru. 

Da bismo se rešili "crne kuge" kako su je često nazivali naši preci, oslanjali su se na razne sastojke iz kuće poput limunske kiseline i sode bikarbone kojima su ribali zidove kako bi uklonili vlagu. Međutim, ona je nestajala samo privremeno, pa se ponovo vraćala. Iako su mnogi često pronalazili rešenje u pojedinim sredstvima za izbeljivanje, kako bi ušli u borbu sa ovim upornim neprijateljem, najbolji i najefikasniji način je korisititi sredstvo predviđeno za njihovo uklanjanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)