Tetka Saveta

OVE NAMIRNICE MOŽEMO JESTI I KAD IM ISTEKNE ROK TRAJANJA: Naučnici tvrde da su zdrave i jestive (FOTO)

Prilikom kupovine svi po navici pogledamo etiketu koja pokazuje do kada je upotrebljiv taj proizvod.

14.04.2023 20:00

OVE NAMIRNICE MOŽEMO JESTI I KAD IM ISTEKNE ROK TRAJANJA: Naučnici tvrde da su zdrave i jestive (FOTO)
shutterstock.com

Većina namirnica ima ograničen rok trajanja od nekoliko dana do nekoliko meseci ukoliko se čuvaju na odgovarajućoj temperaturi. Međutim, postoje i namirnice koje praktično nemaju rok trajanja.

Još uvek se prepričavaju anegdote nekadašnjih vojnika koji su tokom služenja vojske u nekadašnjoj JNA jeli hranu iz konzerve koja je bila starija od njih samih. Za razliku od ovih konzervi pojedine namirnice kao što je med ne gube svoja svojstva čak i ako stoje više decenija ili više stotina godina.

Srećna republika vam donosi 7 namirnica koje imaju neograničeni rok trajanja.

Pixabay.com

Med je namirnica koja praktično ne može da se pokvari

1. Med

Pre 13 godina arheolozi su iskopavajući grobnice u Egiptu pronašli teglu meda koji je u nepromenjenom svojstvu ostao punih 3.000 godine. Otvorili su teglu, probali ovaj med i ustanovili da je i dalje jestiv. Moć da izdrži ovako dugo med ima zahvaljujući niskom udelu vode i visokom nivou šećera, pa bakterije ne mogu da rastu. Med sadrži i male količine vodonikovog peroksida koji usporava rast mikroba. To je ujedno i razlog zašto pčele proizvode med u košnicama koji je ujedno i hrana i zaštita od bolesti. Termičkom obradom najpre se uklanja voda, a zatim se hermetičkim poklapanjem sprečava ulazak vazduha i vode što pomaže ovoj namirnici da se duže održi svežom i jestivom. Med, posebno bagremov, može da se kristalizuje nakon otvaranja tegle ali to je potpuno prirodan proces i ne utiče na njegovo kvalitet, a zagrevanjem u toploj vodi ponovo postaje gusto tečan kako i kad je sipan u ambalažu.

Pixabay.com

Soja sos je neizostavan dodatak azijske kuhinje

2. Soja sos

Soja sos može da potraje najmanje tri godine, a često i znatno duže. Kombinacija njegovog sadržaja soli i fermentacija doprinosi da ostane nepromenjen godinama ali pod uslovom da flaša ne bude otvorena. Koliko dugo će trajati zavisi od vrste soje sosa i temperature na kojoj se čuva. Ako se ipak pokvari, verovatno će to biti zbog gljivica koje rastu oko poklopca.

Pixabay.com

Mahunarke kao što je grašak ukoliko se osuše i iz njih se izvuče voda mogu dugo da se čuvaju

3. Sušene mahunarke

Kao i kod meda, ključ dugog roka trajanja sasušenih mahunarki je obrada. Termičkom obradom i sušenjem kod graška, sočiva i ostalih mahunarki povećava se koncentracija šećera a smanjuju sadržaj vode što otežava rast bakterija i giljivica, te produžava rok trajanja. Ako je posuda hermetički zatvorena, sasušene mahunarke će trajati godinama i još uvek mogu biti odličan izvor proteina. Dovoljno je potopiti ih u vodu pa da se vrate u prvobitno stanje.

Pixabay.com

Sirće praktično nema rok upotrebe jedino se kod jabukovog može povaiti talog što ne utiče njegov na ukus i kvalitet

4. Sirće

Sirće je još jedna od namirnica koja praktično nema rok trajanja. Razlog je njegova kiselost koja se postiže primenom Acetobacter bakterija u procesu fermentacije zbog čega se druge bakterije teško razmnožavaju što je ujedno i razlog njegovog neograničenog roka trajanja. Jabukovo sirće, recimo, može da promeni boju posle dužeg stajanja i da se na dnu napravi talog ali to ne utiče na njegov ukus i jestivost.

Pixabay.com

Ukoliko se čuva na nižim temperaturama beli pirinač može da potraje i do 30 godina

5. Beli pirinač

Naučnici su sproveli zanimljiv eksperiment sa belim pirinčem. Verovali ili ne, beli pirinač je stajao punih 30 godina u hermetički zatvorenoj posudi. Nakon toga je skuvan i pripremljen a ustanovljeno je da ni za mrvicu nije promenio ukus. Ključna stvar za čuvanje pirinača je temperatura, i što se čuva na nižoj temperaturi to će duže ostati jestiv. Istraživanja su pokazala da su niska temperatura i manjak kiseonika važni za dugovečnost pirinča. Za razliku od belog smeđi pirinač, iako se često smatra zdravijim, ima kraći rok trajanja. Njegove vlaknaste mekinje sadrže nezasićene masti, koje se mogu pokvariti.

Pixabay.com

So i šećer se koriste za konzerviranje hrane upravo zbog svojih sposbnosti da se ne kvare

6. So i šećer

Ukoliko se čuvaju u hermetičkim posudama so i šećer praktično nemaju rok upotrebe. So i šećer ne sadrže hranljive stvari i vodu koju vole bakterije što je i razlog njihovog dugog roka trajanja. Upravo zbog njihove mogućnosti da izvlače vodu, so i šećer se koriste za produžavanje roka trajanja namirnica i to so za meso i šunku, a šećer za slatke namaze i džemove. Međutim, treba imati u vidu da ukoliko se u so dodaju druga jedinjenja kao što je jod onda je rok trajanja oko pet godina.

Pixabay.com

Crna čokolada posebno posebno ako se čuva u frižideru može da traje godinama

7. Crna čokolada

Vodi se rasprava o tome da li se čokolada uopšte može pokvariti. Za razliku od mlečne čokolade koja upravo zbog mleka ima ograničen rok trajanja, crna može da traje znatno duže čak i godinama. Po površini se najčešće pojavljuje bela skrama što je zapravo masnoća koja izlazi na površinu ali je ukus isti. Ukoliko se čuva na nižim temperaturama, odnosno u frižideru neće promeniti čak ni izgled.

Komentari (0)