Slatkiši

NE MOŽEŠ DA NE POGLEDAŠ: Evo kako se pravi čokolada (VIDEO)

Put od zrna kakaa u mahuni do table čokolade je dug i složen proces, a mi vam otkrivamo kako to izgleda

20.08.2022 20:00

NE MOŽEŠ DA NE POGLEDAŠ: Evo kako se pravi čokolada (VIDEO)
Pixabay.com

Prošlo je više od 3.000 godina od verovanja starih Maja da je boginja majka Šmukane podarila ljudima drvo kakaa i tako im omogućila da uživaju u hrani bogova. Čokoljupci širom sveta potroše 1,36 milijardi kilograma čokolade godišnje, pa je svet bez čokolade postao apsolutno nezamisliv. Međutim, malo ko zna kako zaista nastaje čokolada.

Srećna republika otkriva postupak nastanka kakaa koji se upotrebljava za proizvodnju najslađe i najomiljenije poslastice na svetu.

Postupak nastanka čokolade

Put od zrna kakaa u mahuni do table čokolade u prodavnici je  dug i složen proces. Započinje u tropskim šumama Centralne i Južne Amerike, Afrike i Indonezije gde raste u plodovima veličine fudbalske lopte. Po sazrevanju berači mačetama žanju njive kakaa i sakupljaju mahune u kojima se uglavnom nalazi oko 50 semenki kakaa.

Proces prerade i proizvodnje čokolade započinje vađenjem ploda iz čaure koji se stavlja u plastičnu kesu, probuši na nekoliko mesta i ubaci u posudi i zatvori kako bi plod izbacio višak tečnosti.

Nakon toga se zrna kakao peku i ljušte kako bi se došlo do ploda u čauri. Pečeni plod se potom mrvi ili melje. Maje su ga mrvile u kamenom avanu pri čemu se u prah dodaje začini kao što je vanila i kako buter dok se ne dobije ujednačena gusta masa kakao krema. Ova masa se uz dodatak šećera kuva na pari dok se u potpunosti ne rastopi, a potom izlije u kalup i ohladi.

Pixabay.com

Svet je danas nezamisliv bez čokolade

Ko pojede najviše čokolade?

Procedura prerade je u osnovi ista razlikuju se nijanse i zavise od vrste kakao drveta. Ovaj recept za pripremanje čokolade Španci su usvojili od južnoameričkih plemena i sam postupak se decenijama čuvao kao najstroža tajna u španskim manastirima. Zbog toga je Španija dugo držala monopol u  proizvodnji čokolade.

Početkom 17. veka Italijan Antonio Karleti pod nikad razjašnjenim okolnostima dočepao se ovog recepta i otkrio ostatku Evrope kako da naprave ovu slatku poslasticu od zrna kakaoa. Prema podacima Evropske unije najveći proizvođači čokolade su Nemačka, Italija i Francuska koje proizvedu 64 odsto ukupne evropske proizvodnje ove slatke poslastice. Najveći svetski potrošači su Švajcarci koji godišnje pojedu 10,5 kilograma čokolade po stanovniku.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)